Partiledarförtroende juli 2022: Andersson fortsatt i topp, Pehrson lyfter
Statsminister Magdalena Andersson är fortsatt den partiledaren med högst förtroende, 52 procent av allmänheten har nu mycket eller ganska stort förtroende för henne, det visar en undersökning utförd av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet. Förtroendet för Andersson minskar dock med 5 procentenheter jämfört med föregående mätning.
Andersson följs av oppositionsledaren Ulf Kristersson som har förtroende bland 42 procent av allmänheten, vilket är en oförändrad andel jämfört med föregående månad.
Johan Pehrson är den partiledare med störst förändring jämfört med föregående mätning. Förtroendet för Pehrson ökar kraftigt (+12%) från en tidigare väldigt låg nivå, 29 procent av väljarna har nu mycket eller ganska stort förtroende för honom. Utöver det är det fortsatt relativt få som saknar förtroende för honom, vilket gör att han är en av de partiledare som är minst illa omtyckt. Det är framförallt M-, KD- och SD-väljare som har fått ökat förtroende för Pehrson, men förtroende ökar också till viss del bland MP- och C-väljare.
Vid en jämförelse mellan män och kvinnor är det tydliga skillnader i förtroendenivåer för de olika partiledarna. Magdalena Andersson är den partiledare med överlägset högst förtroende bland kvinnor, 62 procent har förtroende för henne. Andersson följs av Kristersson men nästan hälften så många kvinnor har förtroende för Ulf Kristersson (34%) som för Andersson (62%). Bland männen syns ett annat mönster. Här är istället Ebba Busch, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson i topp, ungefär hälften av männen har förtroende för Busch, Kristersson och Åkesson. Bland männen har 43 procent förtroende för Andersson, vilket är en högre andel jämfört med vad kvinnorna har för Kristersson. Oberoende kön är Miljöpartiets båda språkrör de partiledarna med lägst förtroende, även om förtroende för språkrören är något högre bland kvinnor.



Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 3105 intervjuer under perioden 14-27 juni, 2022 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.
Frågan som ställdes var:
”Hur stort förtroende har du för …?”
Mycket stort förtroende
Ganska stort förtroende
Varken eller
Ganska litet förtroende
Mycket litet förtroende
Vet ej/Ej svar
Ytterligare inom: Nyhet
Demoskop söker seniorkonsult med affärsansvar
Demoskop ligger i branschens absoluta framkant vad gäller marknads- och opinionsundersökningar. Sedan mer än 30 år kombinerar vi tung expertis […]
Läs merSeminarium: Ett år efter valet
Måndagen den 11 september presenterade Demoskops Pelle Ahlin Olofsson rykande färska siffror om hur väljarna ser på Sverige ett år […]
Läs merÖkat intresse för byte till euro
Svenskarnas motstånd mot euron fortsätter minska. Demoskops och SEB:s nya euromätning visar att en folkomröstning idag skulle ge ”nej till […]
Läs mer