Kontakta oss
Boprisindikatorn Nyhet Privatekonomi

Boprisindikatorn april 2025

Hushållen justerar ner sina boprisförväntningar

Demoskops och SEBs Boprisindikator sjunker med 10 enheter i april, från plus 46 till plus 36. På regional nivå ligger indikatorn mellan plus 30 och plus 39 enheter. Hushållens förväntningar på styrräntan om ett år ökar med 0,14 procentenheter till 2,51 procent. Andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor ökar med 2 procentenheter från föregående månad till 12 procent. Det visar april månads Boprisindikator.

Läs SEBs hela rapport här.

Boprisindikatorn, 2003-2025

I samarbete med SEB genomför Demoskop varje månad sedan 2003 en mätning i syfte kartlägga allmänhetens bild av hur villa- och bostadsrättspriserna kommer att utvecklas framöver. Undersökningen mäter också vad man tror om reporäntans utveckling och huruvida man planerar att binda sina rörliga räntor, i de fall man har några, inom kort eller inte.

Demoskops och SEBs Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i denna mätning på plus 36, vilket är en minskning med 10 enheter från förra månaden.

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger den här månaden på 49 procent, en minskning med 6 enheter från förra månaden. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser har ökat med 4 enheter från förra månaden och ligger nu på 13 procent. Andelen som tror på oförändrade priser ökar med 2 enheter till 26 procent. Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att ligga på 2,51 procent. Det är en ökning med 0,14 procentenheter från föregående månad.

Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina bolån svarar 12 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en ökning med 2 procentenheter från förra månaden. Andelen som säger att de idag endast har rörlig ränta ökar med 3 procentenheter till 38 procent. Andelen som har bunden ränta ökar med 3 procentenheter från föregående månad till 17 procent. Andelen som har en kombination av bunden och rörlig ränta ökar med 2 procentenheter från föregående månad till 15 procent.

Den här månaden sjunker boprisindikatorn i samtliga sex regioner. I Norrland sjunker indikatorn med 25 enheter från plus 55 till plus 30. I Stockholm sjunker indikatorn med 18 enheter från plus 57 till plus 39 och i Östra Götaland sjunker den 4 enheter från plus 35 till plus 31. I Västra Götaland sjunker indikatorn med 11 enheter från plus 47 till plus 36, medan den sjunker med 3 enheter i Skåne från plus 40 till plus 37. I Svealand exklusive Stockholm sjunker den med 10 enheter från plus 45 till plus 35.

SEB:s privatekonom Américo Fernández säger bland annat i deras pressmeddelande kring den senaste mätningen:

”Ett eskalerande handelskrig, sämre konjunkturutsikter och en mycket turbulent börs får hushållen att dämpa sin optimism om bostadsmarknaden. Det är fortfarande för tidigt att säga om det är början på en större nedgång av Boprisindikatorn, likt den vi såg under inledningen av pandemin och krigsutbrottet i Ukraina, eller endast en korrigering av förväntningarna.”

”Hushållens räntesyn stiger den här månaden och tolkningen verkar främst vara att det pågående tullkriget kommer innebär högre inflation och därmed högre styrränta om ett år. Under de senaste veckorna har dock tillväxtutsikterna för den globala ekonomin, inklusive svensk ekonomi, försämrats. Det gör att hushållen inte helt bör avfärda räntesänkningar framöver.”

Denna undersökning bygger på drygt 1 000 webbintervjuer inom ramen för en onlinepanel. Undersökningen genomfördes under perioden 1 april till 8 april. Fram till och med december 2019 genomfördes Boprisindikatorn med hjälp av telefonintervjuer.

Per Hörnsten
Head of Business & Personal Finance
+46 73 522 55 33
per.hornsten@demoskop.se

Ytterligare inom: Boprisindikatorn

Visa alla inom: Boprisindikatorn