Kontakta oss
Nyhet Opinion & Politik Väljarbarometern

Väljarbarometern september 2020

I Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer för augusti backar Socialdemokraterna till 27,3 procent (-1,2). De senaste månaderna har stödet försvagats bland väljare i övre medelåldern och bland män.
 

Väljarbarometern september 2020

I Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer för september backar Socialdemokraterna ytterligare från sin höga nivå under coronakrisen. I september noteras partiet till 26,1 procent (-1,2). Även det andra regeringspartiet tappar på nytt och Miljöpartiet får 3,2 procent i septembermätningen (-0,2). Vänsterpartiet hämtar in större delen av förra månadens nedgång och noteras nu till 7,5 procent (+0,7).
Efter två lägre noteringar under sommarmånaderna syns en liten uppgång för Centerpartiet i september och partiet mäts nu till 9,2 procent (+0,4). Liberalerna har inte legat över fyraprocentsgränsen sedan mars. Partiets kräftgång i opinionen fortsätter i september med en notering på 3,1 procent (-0,2).
Moderaternas uppåttrend håller i sig. Den här månaden ökar partiet till 22,2 procent (+0,6), vilket är den högsta nivån för Moderaterna under mandatperioden. Kristdemokraterna gör en nedgång i september och får 5,3 procent i mätningen (-0,3). I mars låg partiet på 7,5 procent men har därefter backat sex mätningar i rad.
Efter opinionstippen under försommaren fortsätter nu Sverigedemokraternas återhämtning. Partiet ökar för fjärde månaden och noteras till 21,6 procent i september (+1,1).
Övriga partier samlar 1,8 procent i mätningen (-0,9). Andelen osäkra i mätningen uppgår till 3,2 procent.

  • Socialdemokraternas nedgång fortsätter och partiet har backat 4 procentenheter sedan toppnoteringen i maj. Nedgången sker främst bland väljare i övre medelåldern, 50-64 år, och bland män. Tidigt under coronakrisen såg vi att S tog väljare framförallt från SD och V. Vi ser nu att väljare vänder tillbaka till SD, medan V inte haft samma utveckling.
  • Moderaterna och partiledaren Ulf Kristersson har varit synliga i debatten kring gängvåldet och det ser ut att löna sig opinionsmässigt. Vi ser att M tar väljare från KD i första hand och vi ser samtidigt att KD nu noterar en nivå under valresultatet 2018. SD har varit relativt frånvarande i debatten, både när det gäller frågan om lag och ordning och migration. Ändå stärker de sitt väljarstöd.
  • Miljöpartiet balanserar kring fyraprocentspärren och under mätperioden aviserade Isabella Lövin att hon lämnar rollen som språkrör. Det kommer vara intressant att följa processen kring att utse ett nytt språkrör och på vilket sätt det kommer att påverka opinionen framåt.
  • Centerns partiledare Annie Lööf är tillbaka efter sin föräldraledighet. Det är dock för tidigt att se någon påverkan i väljarstödet eftersom mätningen är gjord under tiden för hennes comeback.

Karin Nelsson,
vd Demoskop


Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet