Kontakta oss
Nyhet Opinion & Politik Väljarbarometern

Väljarbarometern oktober 2020

I Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer för oktober backar de tre stora partierna Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet och Kristdemokratena ökar.
 

Väljarbarometern oktober 2020

I Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer för oktober backar de tre stora partierna Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet och Kristdemokratena ökar.
De frågor som dominerat den politiska debatten är framförallt kopplade till budgeten som presenterades av finansminister Magdalena Andersson den 21 september och LAS-frågan där samtalen om en ny arbetsrättslagsstiftning mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK strandade. I väljaropinionen avspeglas det genom att Socialdemokraterna backar ytterligare från sin höga nivå under coronakrisen. I september noteras partiet till 25,0 procent (-1,1). Miljöpartiet ligger i princip still och får 3,5 procent i oktobermätningen (+0,3). Vänsterpartiet stärker sig ytterligare och noterar 9,2 procent (+1,7).
Centerpartiet tycks ligga ganska stabilt något över valresultatet (8,6%) och noterar i denna mätning 9,4 procent (+0,2). Liberalerna har inte legat över fyraprocentsgränsen sedan mars. Partiets kräftgång i opinionen fortsätter i september med en notering på 3,4 procent (0,3).
Moderaterna backar något till 21,1 procent (-1,1). Förra månaden var en toppnotering under mandatperioden. Moderaterna har legat över 20 procent sedan maj och haft en uppåttrend som för tillfället ser ut att vara bruten. Kristdemokraterna gör en uppgång i oktober till 6,7 procent i mätningen (+1,4). I mars låg partiet på 7,5 procent men har därefter backat sex mätningar i rad innan denna uppgång.
Efter opinionstippen under försommaren är nu Sverigedemokraternas återhämtning bruten. Partiet noteras till 19,9 procent i september (-1,7).
Övriga partier samlar 2,0 procent i mätningen (+0,2). Andelen osäkra i mätningen uppgår till 4,9 procent.

  • Socialdemokraternas nedgång fortsätter och partiet har backat 5,1 procentenheter sedan toppnoteringen i maj. Nedgången sker främst bland väljare i övre medelåldern, 50-64 år, och bland män. Tidigt under coronakrisen såg vi att S tog väljare framförallt från SD och V. Vi ser nu att väljare vänder tillbaka till V.
  • Moderaterna och partiledaren Ulf Kristersson har varit synliga i debatten kring gängvåldet och det ser ut att ha lönat sig opinionsmässigt fram till nu, då andra frågor kommit i fokus. Vi ser att M tappar väljare till KD i första hand. SD har varit relativt frånvarande, både när det gäller frågan om lag och ordning och också migration.
  • Miljöpartiet balanserar kring fyraprocentspärren och under mätperioden har flera kandidater trätt fram för rollen som nytt språkrör. Det kommer vara intressant att följa processen kring att utse ett nytt språkrör och på vilket sätt det kommer att påverka opinionen framåt.

Karin Nelsson,
vd Demoskop


 
Om undersökningen
Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten, 18 år och äldre.
Fråga: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.
Undersökningsperiod: 1-7 oktober 2020.
Metod och urval: Undersökningen är genomförd inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket samt en onlinepanel som rekryteras genom ett samarbete med drygt 400 webbplatser.
Antal genomförda intervjuer: Undersökningen omfattar 2 722 intervjuer och är genomförd som en webbundersökning.
Vägning: Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.


Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet