Kontakta oss
Nyhet Väljarbarometern

Väljarbarometern, maj 2021

Väljarbarometern,  maj 2021

Centerpartiet alltmer ett alternativ för de rödgröna väljarna

[share_box]
[divider height=”30″ style=”default” line=”default” color=”” themecolor=”0″]
I Demoskops/Aftonbladets väljarbarometer för maj går C (11, 8 procent) framåt med två procentenheter och når sin högsta sin högsta nivå sedan oktober 2017. Samtidigt tappar V (6,9 procent) nästan lika mycket. Stödet för S (25,4 procent) är oförändrat från april, medan regeringspartnern MP (4,1 procent) når ett stöd över riksdagsspärren för första gången sedan juli förra året.
Efter en ökning med en procentenhet förra månaden sjunker åter stödet för L (3,2 procent) och senast partiet var över riksdagsspärren i Demoskops väljarbarometer var i mars 2020. Förändringarna för M (23,1 procent) KD (5,2 procent) och SD (19,0 procent) är ytterst små.

Partiledardebatten i söndags signalerade en delvis ny dynamik där framförallt C och L anpassar sig till sina samarbetspartier, men i andra frågor också tar avstånd från dem. Då flödena mellan de nya konstellationerna (S, V, MP, C och L, M, KD, SD) är i avtagande så måste nya väljare framförallt komma från den gruppering man nu säger sig tillhöra.
C:s och Annie Lööfs tydliga avståndstagande mot allt samarbete med SD har sannolikt ökat partiets popularitet. Samtidigt sker väljarströmmarna nu framförallt mellan C och den rödgröna konstellationen. Främst handlar det om väljare från MP, men det finns tendenser att även S– och V-väljare nu söker sig till C, något som tidigare var ovanligt.
För L:s del var det sannolikt helt nödvändigt att bryta samarbetet med regeringen. Trots ett, i det närmaste, halverat stöd låg sympatierna i flera frågor – bedömningen av regeringen, statsministerkandidater, uppfattningar om samarbetskonstellationer – snarare på den borgerliga sidan än hos de rödgröna. När man nu åter byter sida riskerar man förstås att tappa en del väljare som hållit fast vid partiet just på grund av tidigare vägval, men potentialen för partiet måste bedömas vara klart större inom högeroppositionen. Framförallt brukar det finnas flöden mellan L och M, och det finns nu tendenser att M-väljare åter börjar söka sig till L.
Att MP nu för första gången sedan nästan ett år tillbaka når över riksdagsspärren får ses som ett gott betyg till språkröret Märta Stenevi som tillträdde i januari i år.
För V:s del har utvecklingen varit den motsatta. Efter Noshi Dadgostars tillträde som partiledare 31 oktober 2020 låg man länge kvar på nivåer närmare 10 procent. Jonas Sjöstedt tillhörde de partiledare som hade allra störst förtroende och V:s plattform såg stark ut. Efter en initial smekmånad har nu Dagostar att hantera ett sjunkande stöd för partiet fem månader i rad. Om de första nedgångarna var knappt märkbara så skickar de två senaste månaderna desto tydligare signaler till partiet.
 
[call_to_action title=”Kontakt / Offertförfrågan” icon=”icon-mail-line” link=”mailto:info@demoskop.se” button_title=”” class=”” target=”_blank” animate=””]Vi på Demoskop har ett effektivt upplägg för att hjälpa dig att mäta och påverka opinion. Hör gärna av dig så berättar vi mer![/call_to_action]
Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson.
Om undersökningen
Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten, 18 år och äldre.
Fråga: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.
Undersökningsperiod:  28 april – 5 maj 2021.
Metod och urval: Undersökningen är genomförd inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket samt en onlinepanel som rekryteras genom ett samarbete med drygt 400 webbplatser.
Antal genomförda intervjuer: Undersökningen omfattar 2 344 intervjuer och är genomförd som en webbundersökning.
Vägning: Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.
[share_box]


Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet