Kontakta oss
Nyhet Väljarbarometern

Väljarbarometern, januari 2021

Väljarbarometern, januari 2021

Liberalerna noterar sitt lägsta väljarstöd någonsin

[share_box]
[divider height=”30″ style=”default” line=”default” color=”” themecolor=”0″]
I Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer för januari noterar Liberalerna sitt lägsta väljarstöd någonsin med 2.3%.
Den senaste månaden har coronapandemin ytterligare eskalerat, med ökad smittspridning och antal sjukhusvårdade. Coronakommissionen presenterade innan jul sin första delrapport om äldreomsorgen som innehöll kritik av regering och myndigheter. Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om en tillfällig pandemilag som har mötts av kritik från oppositionen. Under julhelgen kom det fram uppgifter att statsminister Löfven hade besökt köpcentrum, att generaldirektören för MSB Dan Eliasson hade rest till Kanarieöarna och att flera andra ministrar hade brutit mot de restriktioner de uppmanat svenska folket att följa. Det har lett till en intensiv debatt kring ansvar och skyldigheter för styrande politiker.
I väljaropinionen ger det avtryck i form av att Socialdemokraterna backar till 23.0% (2.0). Det är den lägsta nivån som uppmätts sedan november 2019 då S hade 22.2% av väljarstödet. Tappet denna gång sker i första hand till Miljöpartiet som når 5.0 (+1.4) och till Vänsterpartiet som noterar 9.9% (+0.6). MP har kämpat kring 4-procentsspärren det senaste året och det var i oktober 2019 MP noterade så här höga siffror sist. Vänsterpartiet hade en liknande toppnotering i mars 2020 då V fick 10.4%. Den nya partiledaren Noshi Dadgostar kan därmed känna sig nöjd sina första månader på posten.
 

Väljarbarometern-jan-2021
Väljarbarometern för januari 2021. Liberalernas sämsta resultat någonsin.

 

Svårt läge för Liberalerna

Det är däremot ett betydligt svårare läge för Liberalerna som noterar det lägsta väljarstödet Demoskop någonsin uppmätt med 2.3% väljarstöd (-0.5). I början av året skrev 120 partimedlemmar en uppmärksammad debattartikel att partiet skulle lämna regeringssamarbetet och återvända “hem till borgerligheten”. De största enskilda väljartappet har skett till M.
I övrigt är det små rörelser i väljaropinionen, såväl Centern, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ligger still.
Centerpartiet noterar 9.2% (-0.2), vilket är något över valresultatet 2018 då C fick 8.6%. I nuläget är det svårt att se var C ska kunna ta väljare eftersom Januariavtalet ser ut att blockera väljarströmmar från både vänster och höger.
Moderaterna ligger still på 23.2% (0.0) även denna månad. I och med att S backar blir M och S jämnstora. Senast Moderaterna hade väljarstöd på denna nivå var i februari 2018 (23.9%), det är alltså det högsta väljarstödet under denna mandatperiod. M har tagit väljare från SD, KD och L. Ulf Kristersson betraktas av många väljare som trovärdig i sin roll som oppositionsledare. Moderaterna har pendlat från att vara största parti, senast i maj 2016, till att vara tredje största parti efter S och SD och är i denna väljarbarometer ifatt S igen.
Kristdemokraterna får 5.9 procent (0.2), vilket är under valresultatet på 6.3 procent.
Sverigedemokraterna når 19.5 procent (-0.1) vilket, över tid, är ett väljartapp som alltså kan speglas mot Moderaternas ökade stöd.
Tittar vi på partikonstellationerna ser vi att Högeroppositionen (M+KD+SD) får 48.6% (0.1), Samarbetspartierna (S+MP+L+C) samlar 39.5% (-1.3) och Vänsterkonstellationen (S+V+MP) samlar 37.9% (0.0) Dessa förhållanden har sett ganska lika ut det senaste året. Sedan valet 2018 har dock Högeroppositionen vunnit och Samarbetspartierna tappat. Den forna Alliansen samlar idag 40.6% (-0.5) av väljarna.
Andelen osäkra väljare är 3.4 procent (0.5).
Karin Nelsson, vd Demoskop
 
[call_to_action title=”Kontakt / Offertförfrågan” icon=”icon-mail-line” link=”mailto:info@demoskop.se” button_title=”” class=”” target=”_blank” animate=””]Vi på Demoskop har ett effektivt upplägg för att hjälpa dig att mäta och påverka opinion. Hör gärna av dig så berättar vi mer![/call_to_action]
 
 

Om Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten, 18 år och äldre.
Fråga: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.
Undersökningsperiod:  29 december-11 januari 2021.
Metod och urval: Undersökningen är genomförd inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket samt en onlinepanel som rekryteras genom ett samarbete med drygt 400 webbplatser.
Antal genomförda intervjuer: Undersökningen omfattar 2 095 intervjuer och är genomförd som en webbundersökning.
Vägning: Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.
Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson
[share_box]


Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet