Kontakta oss
Nyhet Väljarbarometern

Väljarbarometer september 2023

Ett år efter valet: S ökar och når högsta väljarstödet på 13 år

Läs artikeln på Aftonbladet

Demoskops väljarbarometer för september månad visar: 

  • Skillnaden mellan blocken ökar och oppositionen har nu ett övertag med 5,3 procentenheter  
  • Socialdemokraterna ökar till 36,9 procent (+2,4) vilket är den högsta nivån sedan januari 2010, då Mona Sahlin var partiledare.  
  • Moderaterna och Sverigedemokraterna är i praktiken jämnstora, med 20,9 procent (0,2) respektive 19,0 procent (-0,6). Förhållandet mellan partierna jämfört med valet 2022 är i princip omvänt. 
  • Tre partier ligger under 4-procentspärren: Miljöpartiet noterar 3,1 procent (0,5) och Liberalerna får 2,6 procent (-0,6) och Kristdemokraterna når 3,7 (-0,7). Centerpartiet ligger fortsatt nära spärren med 4,3 procent (-0,7). Vänsterpartiet noterar 7,2 procent (-0,5). 

Oppositionen samlar 51,5 procent (1,7) av väljarna och Tidöpartierna noterar 46,2 procent (-1,7). Skillnaden mellan blocken ökar jämfört med föregående månad och är nu 5,3 procentenheter till oppositionens fördel.  

Ett år efter riksdagsvalet framstår Socialdemokraterna som tydliga vinnare. S har ökat med 6,6 procentenheter sedan valet och tar väljare framförallt från MP, C och L samt något från V.  

Året som gått har präglats av en orolig omvärld. Rysslands anfallskrig mot Ukraina, Sveriges utdragna Natoansökan och upprepade koranbränningar som upprört känslor och satt igång en diskussion kring yttrandefrihetens gränser. Ökad inflation, höjda räntor, höjda elpriser och lågkonjunktur har pressat ekonomin för många hushåll. Fortsatt gängkriminalitet har skapat efterfrågan på hårdare tag och diskussioner kring åtgärder som kommer till bukt med frågor som rör trygghet i samhället. Även frågan om vinster i välfärden, framförallt för friskolorna, är uppe för diskussion. Under fältperioden har det även kommit besked om försämrat säkerhetsläge med höjd nivå från 3 till 4. Regeringen är ifrågasatt av många väljare, förtroendet för Tidöpartiernas partiledare sjunker och en diskussion om brustna vallöften kring drivmedelspriser och skattesänkningar som missgynnar regeringen. 

I ljuset av detta är det inte svårt att förstå att S har ett högt väljarstöd. En väljare som gått från M till S säger:  

”- Socialdemokraterna med stöd av C och V skulle kunna hantera Sveriges prekära säkerhetsläge mycket effektivare än nuvarande regering som måste ta hänsyn till SD i alla beslut.”  

En annan väljare som gått från SD till S menar:  

”- Vi behöver stabilitet och trygghet nu. Finns inget annat parti jag har förtroende för. Är 75 år och har röstat på Moderaterna ända fram tills Reinfeldt sluta. Förtroendet för politiker har bara rasat och just nu är Magdalena Andersson den enda som inger något förtroende. Det måste kännas genuint att det är Sverige man har framför ögonen.” 

Moderaterna har klarat sig relativt bra med ett stärkt väljarstöd 20,9 procent (+0,2) i dagens mätning jämfört med valresultatet på 19,1 procent. Moderaterna har bytt plats med Sverigedemokraterna som näst största parti. SD får i dagens mätning 19,0 procent (-0,6), vilket är en minskning sedan valet då partiet fick 20,5 procent. M tar väljare från SD i första hand, men även en del från L. 

Det är tre partier som ligger under 4-procentsspärren, Liberalerna med 2,6 procent (-0,6), Miljöpartiet med 3,1 procent (+0,5) samt Kristdemokraterna med 3,7 procent (-0,7). Under förra mandatperioden låg L och MP under spärren större delen av mandatperioden, men lyckades mobilisera stödröster från M (L-väljare) och S (MP-väljare) i första hand. Dessa väljare har gått tillbaka till sina ”moderpartier”. När det gäller KD är läget lite annorlunda. De låg kring 5-7 procent större delen av mandatperioden, men har nu tappat väljare till M i första hand. Uppenbarligen straffar det sig att KD innehar den tunga och kritiserade posten som Energi- och näringsminister. Så här säger en före detta KD-väljare som gått till S:  

”- Kristdemokraterna med Busch har blivit en besvikelse.” 

Centerpartiet backar till 4,3 procent (-0,7) i dagens mätning. I riksdagsvalet 2022 fick C 6,7 procent och det är alltså ett tapp på 2,4 procentenheter som framförallt skett till S. Några röster från väljare som röstade C i valet 2022 och som nu skulle rösta S: 

-” Känner mig hemlös efter att Centerpartiet tappat sin inriktning.” 

-” Framförallt supportar jag inte SD-värderingar eller partier som lutar sig mot deras värderingar. Det är NoGo. Socialdemokraterna eller Centern, men är inte alls säker med Centerns nya ledning. S ligger närmare då Magdalena är vår bästa statsministerkandidat.” 

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 462 intervjuer under perioden 21 augusti – 5 september 2023 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var: 

“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Frågan om partisympati kompletteras med en öppen fråga där respondenten med egna ord för beskriva hur de resonerar kring partivalet. 

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val. 

För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen. 

Demoskop redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här. 

Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin.nelsson@demoskop.com


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/demoskop/public_html/demoskop.se/wp-content/themes/demoskop2023/template-parts/content.php on line 62

Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet