Väljarbarometer mars 2025
Små förändringar trots förändrat fokus i väljarnas dagordning


Sedan den förra väljarbarometern publicerades har säkerhetskrisen förvärrats betydligt och USAs stöd till Ukraina vacklat på allvar. Medvetenheten om att Europa måste ta större ansvar själv för sitt försvar snabbt växt i många länder och i Sverige har försvarsfrågan stigit kraftigt på väljarnas dagordning. Skillnaden mellan de två politiska blocken ligger trots detta oerhört stabilt den senaste tiden och de förändringar för enskilda partier vi ser sedan februari är för små för några säkra slutsatser. Det vi ser tycks vara förflyttningar inom de politiska blocken. Bland tidöpartierna tycks strömmarna denna månad gå från Moderaterna till KD och SD.
Moderaterna får denna månad sin sämsta siffra sedan juni förra året, men i stort sett ligger de i samma intervall som de har pendlat inom de senaste åren. Moderaternas relativt svaga siffra är extra intressant då försvarsfrågan har stigit kraftigt på väljarnas dagordning sedan Trumps utspel om Ukrainakriget startade. I normalfallet bör en dagordning där försvarsfrågan stiger gynna Moderaterna som sedan länge äger försvarsfrågan i väljaropinionen. Det går inte att utesluta att åtalet mot den tidigare säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm och den negativa mediarapporteringen om detta har drabbat Moderaterna.
Sammanfattning
- S ökar 1,1%, SD 0,5%, och KD ökar 0,6%
- M tappar 0,9% och V tappar 0,5%
- Övriga partier ligger stilla och blockdifferensen är fortsatt ungefär 6 procentenheter till fördel för oppositionspartierna
- L ligger fortsatt stadigt under riksdagsspärren



Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet och Svenska Dagbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 – 79 år. Undersökningen omfattar 2 410 intervjuer under perioden 13 till 24 mars 2025, och är genomförd som en webbundersökning.
Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Frågan om partisympati kompletteras med ytterligare upp till två frågor för de som är osäkra på sitt partival samt med en öppen fråga där respondenten med egna ord för beskriva hur de resonerar kring partivalet. Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.
För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller få minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.
Demoskop redovisar inte felmarginaler för sin månadsvisa väljarbarometer då den inte baseras på ett renodlat slumpmässigt befolkningsurval. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar och med hur stora förändringar som statistiskt sett är vanliga. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.
Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet och i Svenska Dagbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Johan Martinsson (johan.martinsson@demoskop.se).
Johan Martinsson
Director of Public Opinion and PollingJohan Martinsson
Director of Public Opinion and Polling
Ytterligare inom: Nyhet
Boprisindikatorn april 2025
Hushållen justerar ner sina boprisförväntningar Demoskops och SEBs Boprisindikator sjunker med 10 enheter i april, från plus 46 till plus […]
Läs merFöretagarindikatorn april 2025
Enmansföretagarnas optimism faller Demoskops och SEBs Företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, minskar den här […]
Läs merSparkollen Q1 2025
Var femte vill spara mer på bankkonto SEB:s och Demoskops undersökning Sparkollen, som tar tempen på om hushållen planerar att […]
Läs mer