Väljarbarometer maj 2024
Ovanligt små skillnader mot förra månaden
Ganska mycket har hänt i politiken sedan den förra väljarbarometern. Bland annat har Amanda Lind valts till nytt språkrör för Miljöpartiet och Folklistan har lanserat sig inför EU-valet. Vårändringsbudgeten har presenterats och den nya könstillhörighetslagen har passerat Riksdagen. Rätten för polisen att införa visitationszoner har också trätt i kraft. Även om det nu ligger några veckor tillbaka så ägde också det uppmärksammade mordet i en gångtunnel i Skärholmen rum under perioden som gått sedan den förra väljarbarometern.
I maj månads väljarbarometer ser vi ovanligt små skillnader mot förra månaden. Inte en enda förändring jämfört med april uppgår ens till en hel procentenhet för något parti. De största förändringarna är att Moderaterna backar 0,9 procentenheter jämfört med april och att Miljöpartiet går fram 0,6 procentenheter. Oppositionspartierna sammantaget ökar med cirka 0,8 procentenheter. Avståndet mellan de två blocken ökar därmed till 6 procentenheter igen, vilket är den högsta siffran under de senaste fyra månaderna. Alla dessa förändringar är dock så små att de inte kan föranleda några säkrare slutsatser.
Sammanfattning
- Alla förändringar sedan förra månaden är små
- MP ökar sin marginal till riksdagsspärren och är nästan tillbaka till sitt valresultat 2022 igen och når sin bästa siffra sedan valet.
- Ms uppåtgående trend är bruten och de är tillbaka ungefär på den nivå de hade i oktober.
- Gapet mellan blocken ökar åter något och uppgår nu till 6 procentenheter.
Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet och Svenska Dagbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 – 79 år. Undersökningen omfattar 2 455 intervjuer under perioden 29 april till 14 maj 2024, och är genomförd som en webbundersökning.
Huvudfrågan i väljarbarometern lyder ”Om det vore val till riksdagen idag, vilket parti skulle du då rösta på?”. För de som uttrycker att de är osäkra på hur de skulle rösta ställs upp till ytterligare upp till två följdfrågor för att utröna vilket parti de sannolikt skulle rösta på. Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och partival i föregående riksdagsval.
För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller få minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen. Demoskop redovisar inte felmarginaler för sin månadsvisa väljarbarometer då den inte baseras på ett renodlad sannolikhetsbaserat befolkningsurval. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar och med hur stora förändringar som statistiskt sett är vanliga. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.
Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet och i Svenska Dagbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Johan Martinsson (johan.martinsson@demoskop.se).
Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/demoskop/public_html/demoskop.se/wp-content/themes/demoskop2023/template-parts/content.php on line 62
Ytterligare inom: Nyhet
Väljarbarometer december 2024
Stiltje i väljaropinionen Flera stora utrikesnyheter under den senaste perioden fått stor uppmärksamhet. Bland har annat en vapenvila mellan Israel […]
Läs merBoprisindikatorn december 2024
Hushållens förväntningar vänder ner inför 2025 Demoskops och SEBs Boprisindikator minskar med 8 enheter i december, från plus 50 till […]
Läs merFöretagarindikatorn december 2024
En försiktig uppgång i företagarnas framtidstro Demoskops och SEBs Företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, […]
Läs mer