Kontakta oss
Nyhet Väljarbarometern

Väljarbarometer juli 2023

Ännu en månad med små rörelser i väljaropinionen

Väljarbarometern som idag publiceras i Aftonbladet visar:

  • Små rörelser i väljaropinionen jämfört med juni månad
  • Moderaterna ökar något till 21,5 procent (0,3)
  • Socialdemokraterna når 34,1 procent (-0,4)
  • Miljöpartiet noterar 2,8 procent (-0,5) och Liberalerna får 3,0 procent (-0,2) och ligger därmed fortsatt under spärren, Kristdemokraterna ligger fortsatt på spärren med 4,1 (+0,1) och Centerpartiet ligger nära med 4,7 procent (-0,2)

Oppositionen samlar 50,3 procent (-0,5) av väljarna och Tidöpartierna noterar 47,7 procent (0,4). Skillnaden mellan blocken fortsätter att minska jämfört med föregående månad och är nu 2,6 procentenheter till oppositionens fördel.

Även juni fortsätter att präglas av nyheter om gängvåld. En allvarlig skjutning med 21 skott och fyra träffade, varav två döda, inträffade i Farsta centrum. Samtidigt pågår kriget i Ukraina och den väntade våroffensiven har inletts. Det finns även tecken som tyder på ljusning i ekonomin. Sommaren har hittills varit präglad av torka som förväntas fortsätta. Miljöpartiets språkrör Per Bolund har aviserat att han kommer att avgå vid kongressen i november.

Trots den stiltje som vi ser i väljaropinionen de senaste månaderna kan vi se mönster över tid.

Socialdemokraterna tappar något från det höga väljarstöd som uppmättes i mars och april på 35,3 procent till 34,1 procent. Senast S hade så stort stöd i opinionen var i början av 2014, då man också befann sig i opposition. Sedan valet 2023 ser vi en ökning från 30,3 procent till dagens 34,1 procent. Det största ökningen kommer från manliga väljare och förvärvsarbetande i åldern 30-64 år, samt boende i norra Sverige. De tar väljare från i princip alla partier, i synnerhet Mp och C. Det väljarflöde vi tidigare noterat från M till S fortsätter även i denna mätning.

  • ”Efter Moderaternas samgående med SD kan jag inte rösta på dem längre och då är S det enda alternativet.”
  • ”Tycker inte att Moderaterna har någon handlingskraft och de har verkligen inte levt upp till sina löften.”

Moderaterna har trots detta sammantaget stärkt opinionsstödet något sedan valet och ligger nu kring 21 procent under våren. M har tagit väljare från övriga Tidöpartier, L, KD och SD, vilket gör M till vinnare i regeringsunderlaget. Flertalet tycker att regeringen gör ett dåligt jobb och utmaningar saknas inte med gängskjutningar, en svår Natoprocess, kombinerat med krig i närområdet, lågkonjunktur och höga priser.

  • ”Moderaterna kommer vända på utvecklingen. Nya hårda lagar på väg. Kommer ge resultat på lång sikt. Ulf Kristersson resonerar vuxet. Dock, högern måste skrota vurmen för friskolor.” En väljare som röstat L i valet 2022 och nu väljer M
  • ”Tycker att Moderaterna börjar få igång ett antal förslag som jag stödjer. Har tidigare vara för räddhågade och passiva.” En väljare som röstat KD i valet 2022 och nu väljer M
  • ”Jag är allmänborgerlig, liberalkonservativ. Röstade senast på SD, eftersom det viktigaste var att begränsa invandringen. Nu skulle jag rösta på M eftersom jag är starkt för kärnkraft, vindkraft, solceller och konvertering till vätgas. Jag är stark för EU, Euro och maximal hjälp till Ukraina. Här ligger M på samma våglängd medan SD sviker. Det förödande var att SD inte fördömde Putin till 100 % och därmed kan jag inte rösta på dem.” En väljare som röstat SD i valet 2022 och nu väljer M

Miljöpartiet når 2,8 procent (-0,5) och fortsätter att ligga en bit under 4 procent. För ett par veckor sedan aviserade språkröret Per Bolund att han lämnar sin position vid kongressen i november. Det finns ingen självklar efterträdare och beskedet har inte givit partiet någon skjuts bland väljarna. De mindre partierna har svårt att få uppmärksamhet i mellanvalsperiod och miljö- och klimatfrågan, där MP anses ha bäst politik av var femte väljare, gynnar dem inte opinionsmässigt. En förklaring kan vara att frågan inte just nu är högst på väljarnas agenda och det finns ett relativt svagt förtroende för språkrören. De som röstar på MP tar upp i princip samma argument för att välja MP:

  • ”Klimat- miljö- och rättvisefrågorna är viktigare än någonsin. Hur blir mina barnbarns framtid? MP är enda partiet som tar dessa frågor på allvar.” En väljare som röstat MP i valet 2022 och nu väljer MP

Centerpartiet har tappat 2 procentenheter sedan valet och når i dagens mätning 4,7 procent. Med den relativt okänd partiledare Muharrem Demirok är det svårt att komma ut i frågor som är viktiga för väljarna och det blir svårt att lyfta i opinionen. C tappar väljare till S i första hand.

  • ”Jag saknar Annie Lööf men min politiska hemvist och mina värderingar ligger fortfarande närmast Centerpartiet.” En väljare som röstat C i valet 2022 och nu väljer C
  • ”Jag står egentligen mitt emellan de två alternativen som finns, höger eller vänster. C har jag tidigare röstat på men har glidit ifrån dom. Jag vill se högre grad av solidaritet och medmänsklighet i politiken och Sverige.” En väljare som röstat C i valet 2022 och nu väljer S

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 408 intervjuer under perioden 13-25 juni 2023 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:

“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Frågan om partisympati kompletteras med en öppen fråga där respondenten med egna ord för beskriva hur de resonerar kring partivalet.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.

Demoskop redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.

Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin.nelsson@demoskop.com


Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet