Kontakta oss
Nyhet Väljarbarometern

Väljarbarometer april 2023

S högsta stöd sedan juli 2012

väljarbarometer april 2023

Väljarbarometer april 2023

April månads väljarbarometer 2023 som idag publiceras i Aftonbladet visar att:

  • Socialdemokraterna fortsätter att öka något även i april och noterar 35,3 (+1,0). Det är den högsta nivån sedan juli 2012.
  • Tre partier noteras under 4-procentsspärren, Kristdemokraterna 3,9 procent (-0,5), Liberalerna 3,5 procent (+-0) och Miljöpartiet noterar 2,9 procent (0,1). C ökar något till 4,7 procent (0,3)

Tidöpartierna samlar ett stöd om 47,8 procent och oppositionen 50,8 procent. Skillnaden mellan blocken ökar jämfört med föregående månad och är nu 3 procentenheter till oppositionens fördel.

Socialdemokraterna fortsätter att öka väljarstödet till 35,3 procent i dagens mätning och har därmed ökat 5 procentenheter sedan valet 2022. Detta är det högsta stöd som uppmätts sedan juli 2012, då Stefan Löfven var relativt ny som statsminister. (Löfven efterträdde Håkan Juholt den 27 januari 2012, då S väljarstöd var 23,9 procent.). Socialdemokraterna tar väljare från alla partier, men framförallt MP och C, men även något från M.

Kristdemokraterna har haft en intern kris där EU-parlamentarikern Sara Skyttedal polisanmält partikollegan och partisekreteraren Johan Ingerö. Ingerö avgick med omedelbar verkan. Turbulensen och medieuppmärksamheten som följde kan haft en kortsiktig negativ påverkan på partiet som tappar väljare i denna mätning. Även partiledaren och näringsminister Ebba Busch får kritik. Partiet tappar väljare nästan uteslutande till Moderaterna.

  • Det väger mellan M och KD (som jag röstat på vid de senaste valen), men Ebba Buschs framtoning som en glättig besserwisser har fått mig att ta lite avstånd från KD. M:s åsikter och företrädare, förutom Svantesson, tilltalar mig.
  • Har alltid varit KD. Men Ebba har gjort bort sig.

Större händelser under månaden handlar om höjda matpriser, höjda räntor och fortsatt inflation. IPCC har kommit med en rapport som återigen understryker allvaret i de pågående klimatförändringarna och i spåren av energikrisen har vindkraften diskuterats där SD uttalat att de motsätter sig vindkraft. Även slopad reduktionsplikt utreds av Tidöpartierna som ett medel att sänka drivmedelspriserna, något som oppositionspartierna motsätter sig. Finland har blivit godkända av samtliga länder och är nu klara att gå med i Nato, medan Sverige fortsatt får vänta på Turkiets och Ungerns godkännande. Våldet fortsätter att skapa rubriker och två rättegångar gällande händelser där kvinnor dött har fått stor uppmärksamhet under perioden intervjuerna har genomförts.

I övrigt är det små rörelser i opinionen. Centerpartiet som har haft det motigt sedan valet noterar en liten ökning till 4,7 procent (0,3), Vänsterpartiet backar något till 7,9 (-0,3), M ligger still med 21,8 (0,1) och SD backar till 18,6 (-0,4). SD har i huvudsak tappat väljare till M och något litet till S.

  • Besviken på SD. Tycker att de har blivit ett bråkstakeparti. Precis som MP har varit för S (SD-väljare som gått till M)
  • Nu är S så pass stora att de inte är beroende av MP. Magdalena Andersson är en bra ledare. (SD-väljare som gått till S)

Om undersökningen Väljarbarometern april 2023

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 026 intervjuer under perioden 24 mars – 3 april 2023 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:

“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Frågan om partisympati kompletteras med en öppen fråga där respondenten med egna ord för beskriva hur de resonerar kring partivalet.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.

Demoskop redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.

Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin.nelsson@demoskop.com


Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet