USA-valet: Här får du koll på mätningarna
Inför det stundande presidentvalet i USA den 3 november listar vi våra favoritsajter och poddar. Givetvis med fokus på opinionsundersökningar.
Sajter!
Det finns mediehus som redovisar egna och andras mätningar, sajter som värderar och sammanställer mätningar och institut som gör grymma undersökningar och som sätter resultaten i sammanhang. Dessa är våra favoriter.
RealClear Politics
Flera sajter sammanställer floden av opinionsundersökningar och analyserar dem. RealClearPolitics är en av de bästa där man kan följa utvecklingen i realtid, såväl gällande valet till presidentposten som valen till senaten och representanthuset.
FiveThirtyEight
En annan välrenommerad sajt är FiveThirtyEight. Nate Silver som startat sajten har i flera val prickat varje delstatsval rätt och fått det prestigefyllda Warren J Mitofsky Innovators Award för sitt arbete med att tillgängliggöra statistik för allmänheten. På sajten finns bra grafik som är interaktiv, transparent redovisat och man kan också ladda ned data för egen analys. (Vi vill också tipsa om poddcasten med samma namn och avsnittet Model Talks: Why Democrats’ Chances Of Winning The Senaste Has Increased. Bakom-scenen känsla om opinionsläget.)
PewResearch
Pew Research är en av de mest välrenommerade aktörerna som gör undersökningar och förklarar politik, samhällsutveckling, vetenskap, teknik och religion internationellt men med USA som bas. Undersökningarna är välgjorda och analyserna djuplodande. Sajten kan ses som ett uppslagsverk när man vill förstå en frågeställning.
CNN
TV-kanalen CNN gör sina undersökningar tillsammans med undersökningsföretaget SRSS. De har en fin och lättläst sajt som visar opinionsläget. CNNs opinonschef Jennifer Agiesta är en av de mest välrenommerade undersökarna och har ett stort ansvar på valnatten när presidenten och övriga kongressledamöter utses. CNN har ett särskilt team, Decison Desk, som analyserar vallokalsundersökningarna. Här är en film som gjordes inför valet 2016 som beskriver hur arbetet går till på valnatten.
Edison
I USA genomförs, precis som i Sverige, vallokalsundersöknigar bland människor som röstat. I USA finansieras de av TV-bolagen CNN, ABC, CBS och NBC News. Neston Joe Lenski vid det välrenommerade undersökningsföretaget Edison genomför dessa vallokalsundersökningar. Mätningarna levereras i rådataformat och analyseras på valnatten av respektive redaktion som har en stab av statistiker, statsvetare och journalister som arbetar tätt tillsammans. Resultaten används tillsammans med de faktiska räknade rösterna för att kommentera valet i realtid.
Poddar!
Det finns hur många poddar som helst som djupdyker i politik. Lätt att lyssna på, underbart nördigt och väldigt svårt att välja bara några få.
Kongressen
Jakob Stengård jobbar till vardags på Svenskt Näringsliv och driver podden på sin fritid. Jakob har under valrörelsen blivit en flitig gäst i olika program på radio och TV.
I Kongressen diskuteras varje vecka ett tema med inbjudna gäster, som kan vara journalister, forskare, författare och andra med djupt kunnande i det aktuella temat. Formen är som ett samtal där Jakob själv också deltar med sina reflektioner.
USA-podden
I Sveriges Radios podcast USA-podden diskuterar journalisten Sara Stenholm med Ginna Lindberg, SR:s utrikeschef och USA-kommentator aktuella frågor tillsammans med olika gäster. Just nu handlar allt om det stundande presidentvalet. Ganska långa avsnitt, högaktuellt, småputtrigt och mysigt.
Checks and Balance
Den brittiska tidskriften The Economist har inför presidentvalet lanserat podcasten ”Checks and Balance”. Varje vecka djupdyker i ett särskilt ämne och som lyssnare känner man sig klokare efteråt. Podcasten leds av John Prideaux, som är USA redaktör tillsammans med Charlotte Howard, byråchef i New York och Jon Fasman, Washington korrespondent.
The Daily
New York Times podd som djupdyker i ett ämne per avsnitt. Podcasten leds av reportern Michael Barbaro som bjuder in tidningens journalister för att sammanfatta och kommentera på deras reportage. Varje avsnitt är 20-40 min och det kommer ett nytt varje veckodag. Otroligt bra om man vill fördjupa sig i olika ämnen inför valet. Tips på extra bra avsnitt: The President’s Taxes, Donald Trump Jr.’s Journey to Republican Stardom, Joe Biden’s Rebuttal, Trump’s Suburban Strategy.
Film!
Vi kan inte låta bli att också tipsa om två högaktuella filmer i anslutning till valet.
RBG
Vi vill verkligen slå ett slag för filmen RBG som berättar om Ruth Bader Ginsburgs liv, karriär och vad hon åstadkom som domare i Högsta Domstolen. Ett stycke nutidshistoria som bidrar till att förstå varför hennes bortgång och möjliga efterträdare Amy Coney Barrett är så laddad fråga. Finns att se på SVT Play och att hyra på Youtube.
The Comey Rule
Så här i valrörelsens slutskede spelas den dramatiska händelseutvecklingen 2016 upp igen. En av alla saker som hände var att FBI’s dåvarande högsta chef James Comey beslutade bara dagar innan valet att på nytt utreda Hillary Clintons epost. En del menar att detta bidrog till att Clinton förlorade valet. Filmen finns i fyra delar på HBO och visar händelseutvecklingen året innan valet.
Ytterligare inom: Nyhet
Boprisindikatorn januari 2025
Hushållen inleder 2025 med högre boprisförväntningar Demoskops och SEBs Boprisindikator ökar med 3 enheter i januari, från plus 42 till […]
Läs merFöretagarindikatorn januari 2025
Ljummen framtidstro i inledningen av 2025 Demoskops och SEBs Företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, […]
Läs merVäljarbarometer december 2024
Stiltje i väljaropinionen Flera stora utrikesnyheter under den senaste perioden fått stor uppmärksamhet. Bland har annat en vapenvila mellan Israel […]
Läs mer