Kontakta oss
Nyhet

Trump vinner valet

Biden ser ut att ha ett stabilt övertag över Trump inför höstens presidentval. Under ytan är det dock flera faktorer som pekar i Trumps riktning, men det avgörande är ändå valdeltagandet. Detta skriver Demoskops vd Karin Nelsson på Di Debatt.
”På valnatten 2016 satt jag tillsammans med statistiker och statsvetare på CNN i Washington och såg Trump utropas som segrare i presidentvalet. Valresultatet sände chockvågor över världen. Det som tidigare hade sett ut som en ganska klar seger för Clinton blev i själva verket en nagelbitare med Trump som nästa president.
Hur kunde det ske? Var det fel på mätningarna? Nej, i själva verket var mätningarna bättre 2016 än de var 2012. De nationella mätningarna som pekade på en seger för Clinton på 2,5 procentenheter, blev i själva verket 2,1 procentenheter. I stort sett prick på.
Mätningarna visar så här långt ett stabilt övertag för Biden. Men osäkerheten är stor. I de viktiga vågmästarstaterna, som kommer avgöra valet, är förtroendet för Trump högre än i de nationella mätningarna, även om Biden leder i flera av dem.
Läs hela artikeln här.


Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet