Kontakta oss
Nyhet

Digitala möten – Avstängda kameror och teknikstrul

Demoskop har tillsammans med kroppsspråksexperten Mi Ridell gjort en undersökning om digitala möten som visar att de flesta svenskar idag har erfarenhet av digitala möten och tycker att de fungerar bra, men det finns baksidor.
– Resultatet visar på den snabba omställning vi gjort under den tid pandemin pågått och hur vi fått det att fungera, tekniken till trots, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.
– Tyvärr visar undersökningen att många missar en av de digitala mötenas stora fördel, att man kan se varandras mimik och till viss del gester, genom att de har datorns kamera avstängd. Det är synd, menar Mi Ridell, som tror att ju mer vana vi blir vid dessa möten desto säkrare och mer bekväma kommer vi att känna oss.
Resultatet visar att:
• De flesta svenskar, 16 år och äldre (77%) har det senaste året varit med om digitala möten.
• De vanligaste plattformarna är Teams, Zoom och Skype.
• En klar majoritet (79%) tycker att digitala möten fungerar bra, varav 23% tycker de fungerar mycket bra och 56% ganska bra.
• Nästan alla tycker att de får göra sin röst hörd, upplevt bra kommunikation och att mötet varit meningsfullt. De flesta har upplevt att kameran har varit avstängd och många har varit med om att tekniken inte fungerat.
• Även om det är en låg andel är det flera som säger att de deltagit i flera möten samtidigt och flera som också säger att någon varit olämpligt klädd. Det finns till och med de som säger att någon som somnat i mötet. Saker som sannolikt inte händer i fysiska möten.
Beställ rapporten här


Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet