Kontakta oss
Nyhet Statsministerkampen

Statsministerkampen juni 2022 – Fler föredrar Magdalena Andersson som statsminister

Fler väljare tror att Magdalena Andersson skulle vara en bättre statsminister än Ulf Kristersson. 37% tror att Ulf Kristersson skulle vara bättre medan 46% tror att han skulle vara en sämre statsminister.

Bland män står kandidaterna jämnt. Däremot tror kvinnor i högre utsträckning att Magdalena Andersson är bättre som statsminister.

Bland de yngre väljargrupperna är det jämnt mellan statsministerkandidaterna och de äldre väljargrupperna tror i större utsträckning att Magdalena Andersson skulle vara den bättre statsministern. För M-, KD-, SD- och L-sympatisörer backas Ulf Kristersson i större utsträckning än Andersson, samtidigt som det finns en betydande andel på 21% som tror att det inte skulle vara någon skillnad mellan statsministerkandidaterna. Magdalena Andersson har större uppbackning bland S-, MP-, V- och C-sympatisörer jämfört med vad Ulf Kristersson har bland M-, KD, SD- och L-sympatisörer.

Statsministerkampen juni 2022

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1021 intervjuer under perioden 31 maj-7 juni, 2022 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Frågan som ställdes var:

”Tror du att Ulf Kristersson skulle vara en bättre eller sämre statsminister än Magdalena Andersson?”

Bättre

Ingen skillnad

Sämre

Ej svar


Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet