Kontakta oss
Nyhet Opinion & Politik Samhälle och opinion

Sakfrågor viktigast för väljarkåren

Opinionsläget spelar roll för vilket parti man lägger sin röst på. Informationen kan få folk att taktikrösta för att hjälpa ett block eller att stödrösta på ett parti kring den viktiga fyraprocentspärren. Kanske väljer man att lägga rösten på det parti man tror att de flesta av människorna omkring sig röstar på eller det parti som ser ut att gå mot valseger. Valdeltagandet kan också påverkas. Ser det ut som ett valresultat redan är klart kan det minska röstbenägenheten och om det tvärtom ser ut att vara mycket osäkert kan det i stället öka röstbenägenheten.

Rörligheten i väljarkåren blir allt större, väljarna röstar inte bara efter politisk övertygelse eller ideologi, utan även faktorer som partiledare, partiets samarbetspartners kan spela roll. I årets val spekuleras det om huruvida Liberalerna och Miljöpartiet kommer att klara fyraprocentspärren och i vilken utsträckning de kan locka stödröster. Detta har Demoskop undersökt. Vår mätning visar att sakfrågor är viktigast för väljarkåren.

I den senaste upplagan av Qvintensen skriver Demoskops vd Karin Nelsson om detta och hur olika faktorer påverkar väljarbeteendet.


Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet