Kontakta oss
Nyhet Partiledarförtroende

Partiledarförtroende september 2022

  • Pehrson tappar i topplistan för första gången sedan han tillträdde som partiledare. Det bör poängteras att han sedan han tillträdde som partiledare haft en stark tillväxt av förtroendesiffror fram tills nu. Samtidigt ökar andelen som har litet förtroende för Pehrson med 8 procentenheter.
  • Det är fortsatt hög förtroendenivå för statsministern Magdalena Andersson och en marginell minskning från föregående mätning (1 procentenhet). Även för Andersson ökar andelen som har lågt förtroende för henne med fyra procentenheter. Det är fortfarande få väljare som har lågt förtroende för Andersson och Pehrson.
  • Färre än tidigare har ett litet förtroende för Annie Lööf.
  • Ebba Busch har med liten marginal något högre förtroendesiffror än Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson och har nu en ensam andraplacering. Kristersson låg i augusti månad på samma nivå som Åkesson och Busch.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1198 intervjuer under perioden 24 augusti– 29 augusti, 2022 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Frågan som ställdes var:

”Hur stort förtroende har du för …?”

Mycket stort förtroende

Ganska stort förtroende

Varken eller

Ganska litet förtroende

Mycket litet förtroende

Vet ej/Ej svar


Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet