Kontakta oss
Nyhet

In memoriam Lars Lyberg

Vår kollega, fil doktorn i statistik Lars E Lyberg, Tyresö, har avlidit i en ålder av 76 år. Hans närmaste är hustrun Lilli Japec och sönerna Luis och Carlos med familjer. 
Lasse föddes 1944 i Stockholm och sökte sig efter värnplikten till Stockholms universitet där han kom i kontakt med den legendariske professorn i undersökningsmetodik Tore E Dalenius. Lasse fascinerades av ämnet och det nätverket som Dalenius introducerade honom för.
Under större delen av sin karriär kom han att arbeta på SCB i flera olika roller, bland annat som forskningschef. Han arbetade vid Stockholms universitet innan han kom till oss på Inizio och sedermera Demoskop. Lasse hade världen som arbetsfält och hans nätverk var lika brett.
Under 25 år var han chefredaktör för den vetenskapliga tidskriften Journal of Official Statistics som han också grundade. Han författade och var redaktör för en rad internationella och prisbelönta böcker inom undersökningsområdet. Lasse var också Sveriges representant vid utvecklingen av ISO-standarden 20252 om Market, opinion och social research. Han var medlem i flera internationella forskningsråd, däribland för PISA-undersökningen, som jämför elevers skolresultat och för SILC-undersökningen som jämför människors inkomst och levnadsförhållanden.
Lasse hade en lågmäld, genial humor. När han intervjuades inför ett av alla de internationella priser han mottog sa han ”jag var pensionär i två veckor och tänkte skaffa mig en hund, men så kom jag på att jag redan haft en hund”. Det säger mycket om Lasses karaktär. Det som var gjort var gjort och sedan var det dags att gå vidare för att se vad som var runt hörnet. Hans nyfikenhet stod aldrig still, hans kunskapstörst var enorm. Han ansåg att de utmaningar som dagens surveylandskap står inför löses genom att göra experiment och kombinera olika datakällor, men framför allt genom att samarbeta över gränser. Ett av alla initiativ till erfarenhetsutbyten var konferensen Big Surv, som tog fasta på att surveystatistik också behöver inkludera så kallad big data. Den internationella konferensen som samlade världens främsta forskare och praktiker blev en succé.
Hos oss arbetade han med metodutveckling och kvalitetssäkring av våra arbetssätt och utveckling av vår väljarbarometer. Han skrev whitepapers och förde fram oss på den internationella arenan. Han introducerade nya tankesätt och manade oss till vetenskapliga experiment för att säkerställa kvalitet. Hans djupa kunskaper, driv och lågmälda sätt att stimulera kreativitet och innovation var avgörande för våra framgångar. Han kommenterade ständigt att våra bokhyllor var för små.
2018 mottog han som förste, och hittills ende, icke-amerikan branschorganisationen AAPORs (American Association for Public Opinion Research) utmärkelse ”Exceptionally Distinguished Achievement”. Tidigare pristagare inkluderar storheter som George Gallup, Daniel Yankelovich, Kathleen Frankovic, Scott Keeter, Warren J. Mitofsky, Walter Lippman och Jon A. Krosnick. Detta pris var ytterligare en bekräftelse på vilken gigant Lasse var inom fältet. Lasse fick inte bara pris i USA utan även här hemma i Sverige. År 2019 fick han priset Årets Statistikfrämjare. Juryns motivering vara att Lasse under 2018 bl.a. utkommit med två böcker: ”Total Survey Error in Practice” där han var redaktör, och ”Advances in Comparative Survey Methods: Multinational, Multiregional, and Multicultural Contexts” där han varit med och författat två av kapitlen.
Lasse älskade sport. Som många statistiker var han förtjust i baseball och hans favoritlag var Orioles. Lasse hade också varit fotbollstränare och hade ett förflutet som skicklig tennisspelare och tennisdomare i Stockholm Open och Davis Cup, där han dömde storheter som Björn Borg, Jimmy Connors, Stan Smith och Arthur Ash.
För Lasse var det viktigt att ständigt utvecklas och följa med sin tid. I detta sammanhang var nätverket viktigt. Och han delade i sin tur frikostigt med sig av det och uppmanade att diskutera, jämföra och lära nytt.
Lasse var inte färdig. Långt ifrån. Han tyckte att vi levde i den mest spännande av tider och att möjligheterna för undersökningsbranschen var större än någonsin. Det är ett privilegium att få ha arbetat tillsammans med Lasse. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.
Kollegorna på Demoskop
Se en film från när Lasse mottog utmärkelsen ”Exceptionally Distinguished Achievement” från American Association for Public Opinion Research här:


Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet