Kontakta oss
Nyhet Opinion & Politik

Omni och Demoskop lanserar opinionsmätningarnas mätning

Omni och Demoskop lanserar i dag Omnipoll, som är en sammanvägning av samtliga svenska opinionsmätningar. Omni blir därmed det första svenska nyhetsmediet som erbjuder en så kallad poll of polls av alla mätningar av partisympatierna.

– Det känns kul och efterlängtat. Det här blir alla opinionsmätningars mätning och en naturlig landningsplats för alla politikintresserade, säger Marcus Andersson och Patrik Dahlin, ansvariga för politikbevakningen på Omni.

Genom löpande uppdatering kommer Omnipoll alltid kunna ge ett sammanvägt svar på hur partisympatierna ser ut i Sverige. Data från SCB, Sifo, Novus, Ipsos, Demoskop, Sentio och Skop ingår i underlaget.

Omnipoll uppdateras löpande, efter varje ny mätning från något av instituten, och publiceras i Omni.

– Sådana här tjänster finns redan i andra länder, bland annat i USA. Det är hög tid, och känns förstås väldigt roligt, att även Sverige får en egen heltäckande poll of polls, säger Demoskops vd Karin Nelsson.

Modellen för sammanvägningen har tagits fram av Demoskop i samarbete med Omni. Två faktorer påverkar sammanvägningen: tid sedan mätningen genomfördes samt antalet intervjuer. Det innebär att nya mätningar med många svarande kommer att väga tyngre, medan äldre mätningar med färre svarande väger lättare. Mätningar påverkar Omnipoll i 30 dagar, med avtagande effekt, för att sedan trilla ur underlaget.

Calle Sandstedt, redaktionschef på Omni, hoppas att Omnipoll ska fylla ett tomrum.

– Alla undersökningsföretag brukar hävda att just deras metod är den bästa och att deras mätningar de mest tillförlitliga. Det tar vi egentligen inte hänsyn till här, utan detta blir en sammanvägning av dem alla. På sikt hoppas vi kunna införa funktionen att läsaren själv kan välja bort mätningar som man inte vill ska ingå i underlaget.

Senaste Omnipoll finns alltid tillgänglig i Omni-appen.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Markus Gustafsson, chefredaktör, Omni. Telefon: 070-525 21 25.
E-post: markus.gustafsson@omni.se


Karin Nelsson, vd, Demoskop. Telefon: 070-221 39 94.
E-post: karin.nelsson@demoskop.se


Du kan även hitta Omnipoll här.

Här hittar du metodbeskrivning för Omnipoll.


Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet