Kontakta oss
Nyhet Opinion & Politik Samhälle och opinion

Med tre månader kvar till valet lanseras Folkviljan – ett unikt samarbete mellan Kvartal, Dagens Arena, Demoskop och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Vår ambition är att sätta väljarna, deras prioriteringar och samtal med politikerna i fokus genom unika opinionsundersökningar, Almedalsprogram och ett interaktivt politikermöte, en så kallad Townhall, på Kulturhuset Stadsteatern samt en eftervalsanalys i form av en specialpodd.

Verktyget för att kontinuerligt ta pulsen på de svenska väljarna inför valet är en serie mätningar som bygger på ett ovanligt stort underlag. Demoskop ansvarar för undersökningarna där över 3 000 personer ingår. Det kommer även att göras flera mindre mätningar, varav den första presenteras idag.

Två av tre säkrare än vanligt inför valet

I dagens mätning har vi undersökt hur lätt eller svårt väljarna tycker att det är att välja parti. Och 64 procent tycker alltså att det är mycket eller något lättare än vanligt att välja. Och förvånande nog är andelen nästan lika stor bland de yngsta väljarna: 63 procent tycker att det är ovanligt lätt att hitta sitt favoritparti.

– Det här kan tyda på att även de yngre väljarna har ett starkt politiskt intresse och vet vilka frågor de tycker är viktiga för att välja parti, säger Demoskops vd Karin Nelsson.

Våra största mätningar kommer att publiceras samtidigt på Demoskops, Dagens Arenas, Kulturhuset Stadsteaterns och Kvartals hemsidor. Den första presenteras under Almedalsveckan måndagen den 4 juli inför vårt stora seminarium där. Nästa kommer den 24 augusti, samma dag som Folkviljans Townhallmöte går av stapeln. Den sista stora mätningen är en eftervalsanalys som presenteras någon vecka efter valet.

– Det är ett unikt upplägg eftersom vi gör så omfattande och kontinuerliga mätningar. Det innebär att vi verkligen kan gå på djupet och följa valrörelsen ända fram till valdagen, säger Karin Nelsson.

Folkviljan rivstartar i Almedalen

Valet brukar sägas vara demokratins högtidsdag där väljarna ska spela huvudrollen. Men valrörelsen har alltmer blivit en angelägenhet för medierna och politikerna. Dessa två maktcentra dansar sin pardans där de i första hand förhåller sig till varandra. Folkviljan är ett försök att ändra på det.

Projektet innehåller flera steg: Starten sker i Visby under Almedalsveckan, på måndagen den 4 juli. Där presenteras rykande färska och detaljerade data på var väljaropinionen befinner sig då, två månader före valet: Vilka frågor tycker de är viktigast? Vad kommer att styra vilket parti de väljer? Hur förhåller det sig till hur de resonerade för fyra år sedan?

– Det är lätt att väljarna hamnar på läktaren som passiva åskådare när medier och politiker samspelar med varandra, säger Jörgen Huitfeldt, Kvartals chefredaktör.

Townhall i Stockholm – partierna möter Folkviljan den 24 augusti

I den senare delen av vår valsatsning Folkviljan fokuserar vi på två av de sakfrågor som vi bedömer kommer att spela stor roll för valutgången: lag och ordning respektive skola och utbildning. Den 24 augusti arrangerar vi ett klassiskt Townhall-möte i Hörsalen på Kulturhuset i Stockholm. Där kommer partiernas talespersoner, inför en publik på flera hundra personer, få svara direkt på de frågor som väljarna ställer. Köp biljetter här >

– Vi söker alltid efter sätt att vara relevanta under ett valår då politiken engagerar så många. Detta är ett utmärkt sätt att bjuda in väljarna till en kväll där politiska sakfrågor och publiken står i fokus, säger Eva Kopito, redaktör för samtal & debatt på Kulturhuset Stadsteatern.

Projektet avslutas i samband med eftervalsanalysen. Vi gör då en specialpodd som går på djupet kring hur det gick och varför.

För fler frågor kontakta:

Jörgen Huitfeldt, chefredaktör Kvartal 0708-999 739
Jesper Bengtsson, chefredaktör Dagens Arena 0702-68 25 29
Eva Kopito, redaktör samtal/debatt Kulturhuset 0704-31 33 12
Karin Nelsson, vd Demoskop 070-221 3994Här kommer du till dagens publicerade mätning om huruvida väljarna tycker det är svårare eller lättare att välja parti i höstens riksdagsval.


Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet