Kontakta oss
Fördjupningar Kommunikation

Kreativ presentation i PowerPoint – hur gör man?

PowerPoint betraktas som ett tråkigt verktyg av många, men det finns sätt att göra både kreativa och snygga presentationer med rätt upplägg. Här följer några tips på hur du kan göra snygga presentationer i PowerPoint.

Syfte med presentationen

Vilken typ av presentation du ska göra blir avgörande för hur du ska framställa din presentation. Ska du presentera dig själv eller ditt företag bör du alltid utgå från er grafiska profil. Ska du presentera ett arbete du gjort mot kund bör du istället börja med att undersöka hur deras layout brukar se ut. Gå in på hemsidan och se vilka färger de använder och vilka bilder de har. Har de en minimalistisk design, eller är hemsidan fylld av färger och bilder på människor? Den grafiska profilen avslöjar mycket om vad kunden vill förmedla. Samma känsla bör du efterlikna i din presentation.

Här är några exempel på olika framsidor av olika presentationer jag har framställt i PowerPoint, för olika kunder i olika branscher.

Hämta inspiration

Många hänger upp sig på presentationsverktyget som sådant, och förkastar PowerPoint som tråkigt. Oftast handlar det dock om bristen på inspiration då PowerPoint inte har de roligaste mallarna.

Har du ingen inspiration och inget behov av större anpassning kan man utgå från färdiga mallar från exempelvis Keynote, Canva eller Prezi. För oss på Demoskop är det dock sällan ett alternativ då vi oftast behöver göra lite mer avancerade grafer eller anpassningar, vilket kan vara krångligt i färdiga mallar. Däremot kan man fortfarande ha nytta av färdiga mallar i inspirationssyfte.

Skapa en sammanhållen design

En av de största utmaningarna när man skapar en presentation är också att lyckas skapa en sammanhängande design. Man vill helst undvika att ge ett ”klippa och klistra”-intryck med osammanhängande färger, olika fontstorlekar och bilder som inte hör ihop.

För att få en harmonisk design, bestäm dig från början för följande:

[mks_icon icon=”fa-check” color=”#993300″ type=”fa”] Typsnitt och textstorlek för rubrik och övrig text
[mks_icon icon=”fa-check” color=”#993300″ type=”fa”] Om rubrik och text ska vara vänsterställd eller centrerad
[mks_icon icon=”fa-check” color=”#993300″ type=”fa”] Färger (välj ett antal färger som går i samma färgskala)
[mks_icon icon=”fa-check” color=”#993300″ type=”fa”] Typ av bilder som du använder (närbilder, naturbilder, futuristiska bilder etc.)
[mks_icon icon=”fa-check” color=”#993300″ type=”fa”] Övriga inslag, t.ex. tjocklek och färger på eventuella pilar, rutor eller liknande

Att kombinera en sammanhållen profil och kundens grafiska uttryck brukar bli ett framgångsrikt koncept.

Tips!

  • Hitta färgkoder: Är du osäker på färgkoden en kund har exempelvis, kan du ta en printscreen som innehåller färgen du är ute efter. Markera sedan det objekt/text du vill ändra till den aktuella färgen i PowerPoint [mks_icon icon=”fa-arrow-right” color=”#993300″ type=”fa”] tryck på färgverktyget [mks_icon icon=”fa-arrow-right” color=”#993300″ type=”fa”] välj ”Eyedropper” [mks_icon icon=”fa-arrow-right” color=”#993300″ type=”fa”] håll över aktuell färg så ser du färgkoden.
  • Färgpalett: Du bör som nämnt hålla dig till ett antal färger som harmoniserar i din presentation. På Adobe Color CC kan du ta fram färgpaletter baserat på den färg du vill utgå ifrån.
  • Bilder: Av upphovsrättsliga skäl är det viktigt att inte ta bilder hur som helst från exempelvis Google. Det finns ett antal gratis bildbanker som har bilder som man får använda fritt. Pexels och Unsplash är två av de bästa. På Pexels kan man även söka efter en specifik färgkod (t.ex .colour: #993300) och få upp bilder som matchar denna.

Ytterligare inom: Fördjupningar

Visa alla inom: Fördjupningar