Kontakta oss
Nyhet Väljarbarometern

Väljarbarometer december 2023

Sverigedemokraternas framgångar fortsätter och Moderaterna backar

Läs artikeln i aftonbladet

Sammanfattning av resultaten från Demoskops väljarbarometern för december månad: 

  • Oppositionen behåller ett försprång, även om det krymper för andra månaden i rad. Oppositionen samlar nu 51,9 procent (+/-0) av väljarkåren jämfört med Tidöpartiernas 46,6 procent (+0,6).
  • Skillnaden mellan blocken fortsätter krympa och är nu 5,3 procentenheter till oppositionens fördel.
  • Sverigedemokraterna ökar ytterligare till 22,9 procent (+1,3) och får därmed sitt bästa resultat sedan vintern 2020.
  • Moderaterna fortsätter att backa till 17,2 procent (-1,7) och når därmed sin lägsta siffra sedan sommaren 2019.
  • Sverigedemokraterna är nu hela 5,7 procentenheter större än Moderaterna bland väljarna.
  • C får enbart 4,0 procent och ligger och darrar precis på riksdagsspärren, vilket är deras sämsta resultat sedan 2013.
  • För övriga riksdagspartier är förändringarna små. Noteras kan en viss återhämtning för Kd och L.

Bakgrund och kontext

Kriget med Israel och Hamas har fortsatt att prägla nyhetsrapporteringen under den senaste perioden, den tillfälliga vapenvilan är nu över och kriget har återupptagits. Detta har även satt inrikespolitiska avtryck och bland annat fick en pro-palestinsk protestaktion på statsministerns frågestund i Göteborg 23 november uppmärksamhet.

På det senaste mötet beslutade Riksbanken om oförändrad styrränta. Denna paus i räntehöjningarna kanske ger visst ökat hopp för ekonomin inom vissa väljargrupper. Samtidigt fortsätter antalet varsel per månad att trenda uppåt och hushållens konsumtion minskar.

Flera politiska partier har sedan den förra väljarbarometern också haft sina stora nationella möten som utgör det högsta beslutande organet i partierna, formellt sett. Dessa hålls oftast bara vartannat år, eller mer sällan. Miljöpartiet hade sin kongress 17-19/11, samtidigt som Liberalerna hade sina Landsdagar. 23-26/11 höll Sverigedemokraterna sitt Landsmöte. Kanske gör MPs kongress att de kan lägga språkrörsstriden bakom sig, åtminstone i massmedia, då Daniel Helldén valdes med i princip minsta tänkbara marginal. Uppmärksamheten MP har fått i samband med språksrörsval och -byte tycks dock inte ha satt något avtryck i väljaropinionen. Liberalernas Landsdagar gick mer obemärkt förbi.

Klart mest uppmärksamhet och potentiell opinionspåverkan fick dock SDs Landsmöte. Särskilt uppmärksammades partiledaren Jimmie Åkessons kontroversiella moskéutspel i sitt tal på Landsmötet, något som fick stor medial uppmärksamhet och rönt mycket kritik från flera sidor av det politiska fältet.

Kommentar och analys

Att döma av december månads väljarbarometer tycks inte moskéutspelet ha skadat Sverigedemokraterna bland väljarna, tvärtom fortsätter SD att öka sitt väljarstöd. Denna typ av utspel som ofta väcker stark kritik hos SDs politiska motståndare bidrar även till att ge SD en tydligare profil i jämförelse med deras samarbetspartners. De förtydligar därmed sin profil som mer invandrings- och islamkritiskt än övriga partier i regeringssamarbetet, vilket inte tenderar att skada SD hos väljarkåren, utan ofta tvärtom. Det som kan försvåras är dock samarbetsmöjligheter på den parlamentariska arenan. Jimmie Åkesson har dock tonat ned sitt utspel efter kritiken.

En närmare analys där vi delar upp väljarbarometern i perioden före och efter SDs Landsmöte visar att SD inte heller tycks ha gynnats av den uppmärksamhet Jimmie Åkessons tal fick i media. Det finns ingen tydlig skillnad i hur väljarsympatierna ser ut före och efter den 26/27 november. Väljarbarometern har cirka 1 000 svar från den 27e och framåt, och cirka 1 500 svar före den 27e november, vilket ger ett tillräckligt underlag för en sådan slutsats.

Generellt sett kan sägas att denna typ kontroversiella utspel och efterföljande hård kritik inte tenderar att skada politiker och partier bland de väljare som redan är sympatiskt inställda till dessa. Den största effekten brukar istället bestå i att de som redan är negativt inställda blir ännu mer kritiska.

Sverigedemokraternas ökning tycks även fortsatt komma främst från väljare som i valet 2022 röstade på Moderaterna eller Kristdemokraterna. Vissa tecken på förstärkning i storstadsområdena kan också skönjas, även om de fortsatt har svagare stöd i storstäderna. För Moderaterna märks också att deras tapp är större bland män än bland kvinnor, vilket troligen förklaras av att männen ser mindre kritiskt på Sverigedemokraterna än vad kvinnorna gör.

Avslutningsvis ges nedan några illustrativa exempel på väljarkommentarer i undersökningen

En väljare som bytt från M till SD säger:  ”- Besviken på Moderaterna och trött på hur kriminaliteten ökar lavinartat.” och en annan ”- Enda partiet som har tydlighet i sin politik. Sverige måste sätta stopp för bidragsberoende, kriminella gäng. Regeringen måste stå upp för Sverige inte vika ner sig för islamister och religiösa krav från Islam.”

En väljare som bytt från C till S säger: ”- Flera partier är otänkbara eftersom de samarbetar med SD.  MP och V är otänkbara pga deras värderingar.   Bara två kvar att välja på och C har förlorat mycket på att Annie lämnat.”

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 495 intervjuer under perioden 18 november till 4 december 2023, och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Frågan om partisympati kompletteras med en öppen fråga där respondenten med egna ord för beskriva hur de resonerar kring partivalet. Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller få minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen. Demoskop redovisar inte felmarginaler för sin månadsvisa väljarbarometer. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.

Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Johan Martinsson (johan.martinsson@demoskop.se) eller Karin Nelsson (karin.nelsson@demoskop.se)


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/demoskop/public_html/demoskop.se/wp-content/themes/demoskop2023/template-parts/content.php on line 62

Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet