Väljarbarometer augusti 2022
S fortsätter tappa väljare

För att komma till den andra väljarbarometer för augusti 2022 klicka här
Väljarbarometer augusti 2022
I augusti månads väljarbarometer fortsätter Socialdemokraterna att tappa väljare för femte månaden i rad. Sammanlagt har partiet tappat 3,7 procentenheter sedan mars då S noterade en toppnotering om 32,4 procent i samband med Rysslands invasion av Ukraina.
Liberalerna fortsätter att öka för femte månaden i rad. I mars noterades en bottennotering med 2,2 procent. Sedan Nyamko Sabuni efterträddes av Johan Pehrson har L ökat med 3,5 procentenheter till dagens 5,7 procent, vilket är den högsta noteringen under mandatperioden och över valresultatet 2018 på 5,5 procent.
Sverigedemokraterna bryter sin nedåtgående trend som pågått under våren och noterar nu 17,7 procent, vilket är i linje med valresultatet 2018.
Detta visar augusti månads väljarbarometer som idag presenteras i Aftonbladet.
Undersökningen är gjord under perioden 24 juli – 2 augusti och fångar därmed bland annat upp händelser som mordet på Ing-Marie Wieselgren i Almedalen, mordförsöket på flickan i Skellefteå, rapporter om fortsatt hög inflation, fallande bopriser och värmebölja i Europa. Andra händelser som påverkar väljarna, enligt kommentarerna i undersökningen, handlar om kriget i Ukraina och Sveriges Natoansökan. Vi befinner oss precis i perioden innan valrörelsen drar igång och en del väljare uppger att de inte har bestämt sig, att de vill göra en markering för att stötta ett parti eller partikonstellation. Konkret handlar det om stödröster till L och MP i första hand, men även om att hindra SD från att få (för stort) inflytande i en Moderatledd regering.
Om man jämför med första augustimätningen 2018 ser vi att Socialdemokraterna då hade ett ganska svagt utgångsläge, men stärkte sig närmare valet. Vi har anledning att tro på ett liknande mönster när valrörelsen drar igång och att vi kommer att se flera förflyttningar i opinionen.
Några röster ur väljarbarometern som visar hur ambivalenta väljare resonerar:
”Egentligen ingen aning, svåraste valet någonsin!”
”Väger mellan Socialdemokraterna och en stödröst till Miljöpartiet.”
”Är i mitten något åt vänster. Har dubbelkollat med två olika valkompasser också.”
”Just nu finns det inget bra parti för mig att rösta på men jag har heller inte börjat sätta mig in i vad alla partier vill. Jag tycker dock inte att politikerna har skött sig speciellt väl hitintills. Att gå med i Nato är till exempel något som jag starkt motsätter mig men det finns inget parti som tycker som jag.”
”Jag känner att vi behöver en ändring av hur vårt samhälle ser ut idag. Det är problem och oro och befolkningen behöver ett säkert samhälle. Jag tror att det börjar med ett regeringsombyte.”
Högeroppositionen samlar ett stöd om 50,6 procent, vilket innebär ett försprång om 2,2 procentenheter framför de rödgröna partierna, som tillsammans får 48,4 procent. Detta är en förändring jämfört med mätningen i juli då förhållandet i princip var det omvända, där de rödgröna med C istället ledde med 2,6 procentenheter.
Socialdemokraterna tappar alltså till 28,7 (-1,6), vilket är strax över valresultatet 2018 på 28,3 procent. S tappar framförallt till V och även något till MP. Tappet handlar framförallt om att väljare vill ha en mer vänsterorienterad politik, att man är emot Nato och om stödröster för MP. Tilltron till Magdalena Andersson som partiledare är fortsatt hög.
”Magdalena litar jag på. Ekonomisk kunskap som hon har behövs i kristider. Vill nu bara att alla S-ministrar steppar upp.”
Moderaterna backar något till 20,3 (-0,7) och ligger därmed strax över valresultatet 2018 på 19,8 procent. M tappar ungefär lika till SD, L och KD som alla ökar något i denna mätning. Samtidigt ser vi att högeroppositionen i hög utsträckning backar varandra, utom L som även får stöd från S och C.
”Jag är en del av Johan Pehrson-effekten. Är i grunden moderat.”
”Vill stötta L! Vill fjärma mig från M som stöder sig på SD.”
Centerpartiet ligger i princip still med 7,2 procent (+0,1), vilket är under valresultatet 2018 på 8,6 procent. Centern tappar både till S, L och M och tar väljare från samma partier. I grunden handlar det om relationen till SD och regeringsmakten, inte så mycket om specifika sakfrågor.
”Centerpartiet tar tydligt avstånd från samarbete med SD, det är en av anledningarna till att jag lägger min röst på det partiet.”
”C är det parti som står mig närmast. Jag är liberal och vill att SD och V hålls borta från avgörande inflytande.”
Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 247 intervjuer under perioden 24 juli – 2 augusti 2022 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:
“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag. Frågan om partisympati kompletteras med en öppen fråga där respondenten med egna ord för beskriva hur de resonerar kring partivalet.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.
För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.
Demoskop redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.
Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin.nelsson@demoskop.se
Ytterligare inom: Nyhet
Boprisindikatorn mars 2025
Hushållens boprisförväntningar dämpas något Demoskops och SEBs Boprisindikator sjunker med 4 enheter i mars, från plus 50 till plus 46. […]
Läs merFöretagarindikatorn mars 2025
Optimismen tar fart bland enmansföretagare Demoskops och SEBs Företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, ökar […]
Läs merVäljarbarometer februari 2025
Stiltje i väljaropinionen trots händelserik månad Tiden sedan den förra väljarbarometern har varit händelserik. Det är nu tre veckor sedan […]
Läs mer