Sparkollen – Tema hållbarhet
Få tror att det egna sparandet kan påverka miljö och samhälle
En majoritet av svenskarna anser att det är viktigt att deras pengar förvaltas med hänsyn till hållbarhetsfrågor och intresset för att spara hållbart ökar, framför allt bland yngre kvinnor. Samtidigt tror endast 27 procent av svenskarna att det egna sparandet kan påverka miljön och samhället. Det framgår av SEB:s senaste Sparkollen, en undersökning om svenskarnas sparande som Demoskop varje kvartal gör på uppdrag av SEB.
I samarbete med SEB genomför Demoskop varje kvartal undersökningen Sparkollen. Undersökning bygger på cirka 2 000 webbintervjuer om svenska hushålls syn på sitt sparande. Den senaste undersökningen genomfördes under perioden 30 november till 12 december 2022.
– Det är väldigt positivt att intresset för att spara hållbart ökar, säger Gabriel Lundström, ESG-ansvarig Pension & Försäkring i SEB. Och tvärt emot vad många tror har spararna stora möjligheter att påverka klimat och miljö, genom de val de gör av både sparform och placeringar av sitt sparkapital.
Till exempel utgörs en stor del av det samlade privata sparkapitalet i Sverige, vilket totalt uppgår till 14 525 miljarder kronor, av pensioner. Några av de största ägarna på den svenska börsen och även globalt är pensionsförvaltare som investerar privatpersoners pensionspengar. Detta innebär en stor indirekt påverkan, menar Gabriel Lundström. Genom sina investeringar styr dessa pensions- och kapitalförvaltare tillgången till kapital för företag, vilket i sin tur påverkar deras förutsättningar att bedriva och utveckla sina verksamheter. Utöver det sitter många av de stora pensionsförvaltarna i valberedningar för bolagens styrelser, röstar på stämmor och för direkta dialoger med många av bolagen de äger, säger han.
– Våra kunder kan i sin tur påverka oss som pensionsbolag genom att besvara den årligen återkommande enkäten där våra fond- och försäkringsbolag frågar kunderna vilka av FN:s hållbarhetsmål de anser vara viktigast för oss att fokusera på i vår förvaltning. Resultatet av den är något som vi lägger mycket vikt vid när vi prioriterar investeringsteman, men också vilka ägarfrågor vi driver, säger Gabriel Lundström.
Undersökningen visar också att endast 20 procent av svenskarna tycker att det är enkelt att hitta information om fondernas hållbarhetsarbete och här menar Gabriel Lundström att alla aktörer i branschen har ett ansvar att tydligt visa hur man som sparare kan välja ett hållbart sparande.
– Idag pågår ett intensivt arbete med att förbättra och förtydliga informationen om de olika sparformernas hållbarhetsarbete drivet av en rad nya regelverk, vilket är bra. Dessutom har många aktörer egna verktyg för att göra enkla och tydliga hållbarhetsval i sina placeringar.
Här publicerades Sparkollen januari 2023 extrafrågor och här hittar du rapporten. Här kommer du till ordinarie rapport för Sparkollen januari 2023.
Ytterligare inom: Nyhet
Väljarbarometer december 2024
Stiltje i väljaropinionen Flera stora utrikesnyheter under den senaste perioden fått stor uppmärksamhet. Bland har annat en vapenvila mellan Israel […]
Läs merBoprisindikatorn december 2024
Hushållens förväntningar vänder ner inför 2025 Demoskops och SEBs Boprisindikator minskar med 8 enheter i december, från plus 50 till […]
Läs merFöretagarindikatorn december 2024
En försiktig uppgång i företagarnas framtidstro Demoskops och SEBs Företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, […]
Läs mer