Kontakta oss
Nyhet Väljarbarometern

Väljarbarometer oktober 2022

Väljarbarometer oktober 2022

MP under spärren, Centern backar och M näst största parti

I den första väljarbarometern efter valet den 11 september ser vi relativt små, men väldigt intressanta rörelser. Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet.

Miljöpartiet backar till 3,8 procent (-1,3) och är därmed tillbaka under 4-procentspärren. MP ökade strax innan sommaren och utifrån vår eftervalsanalys vet vi att det handlade om stödröster från väljare som ville säkra att partiet behöll sin riksdagsstatus. Tappet sker framför allt till V, men även till S och nu återvänder alltså väljarna till sina moderpartier. Därmed ser vi också att både Vänsterpartiet ökar till 8,1 procent (+1,3) och Socialdemokraterna ökar till 31,6 procent (+1,3). S uppgång handlar även om väljare som kommer från Centerpartiet. Centerpartiet backar alltså till 5,8 procent (-0,9), vilket är den lägsta notering som uppmätts sedan februari 2015. I princip hela tappet sker till S.

Moderaterna ökar till 20,8 procent (+1,7), och tar väljare från SD och något även från S, L och KD. Sverigedemokraterna tappar till 19,3 procent (-1,2), framför allt till M och något även till S. Dessa väljarrörelser innebär att M återtar positionen som näststörsta parti före SD. Marginalen är dock liten mellan partierna.

Kristdemokraterna backar och noterar 4,7 procent (-0,6), där tappet sker till M. Liberalerna ligger däremot i princip still på 4,7 procent (0,1).

Sammantaget kan vi konstatera att de två statsbärande partierna ökar i den första väljarbarometern efter valet på bekostnad av de mindre partierna. S ökning beror till stor del på flöden från C och bekräftar den vänstersväng vi tidigare sett att C-väljarna gjort. Fortfarande spelar relationen till SD roll för många väljare. M ökar i kraft av att man ser ut att bli regeringsbildare. Det fokus och den synlighet som valrörelsen inneburit för de mindre partierna gynnade dem alltså i riksdagsvalet och nu reagerar väljarna på resultatet:

Kommentarer från väljare som går från C till S:

”- Jag flyr från C till S. Oklart vart C kommer befinna sig efter partiledarbytet.”

”- Hade röstat på Centern om Annie suttit kvar och dom lutat åt samarbete med sossarna men nu är allt väldigt oklart.”

En väljare som går från L till M:

”- Jag skulle som vanligt rösta på Moderaterna. Röstade i valet på Liberalerna som stöd för att inte åka ur.”

En väljare som går från MP till V:

”- Enda parti dom står för jämlikhet och jämställdhet. V har i grund ett bra miljötänk, som MP.”

En väljare som går från MP till S:

”- Orolig för utvecklingen när SD får så stort inflytande. Tycker S gör ett bra arbete i det oroliga internationella läget som råder.”

Väljare som går från SD till M:

”- I dag finns en tillnyktring hos M att man inte kan stänga ute SD. Jag tror att Kristersson nu kommer att klara att balansera politiken och förvalta regeringsmakten!”

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 190 intervjuer under perioden 26 september – 4 oktober 2022 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:

 “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Frågan om partisympati kompletteras med en öppen fråga där respondenten med egna ord för beskriva hur de resonerar kring partivalet.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.

Demoskop redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.

Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin.nelsson@demoskop.se


Ytterligare inom: Nyhet

Visa alla inom: Nyhet