Väljarbarometer för november

Publicerat av
november 9, 2009

Demoskops väljarbarometer för november visar att avståndet mellan blocken minskar något till fördel för alliansen. Det skiljer nu 5,0 procentenheter (49,7% mot 44,7%) jämfört med 6,7 i den senaste mätningen.
 
Den största förändringen kan konstateras för Moderaterna, som går fram med 2,1 procentenheter till 29,3%. Sannolikt har exponeringen av Reinfeldt i samband med ordförandeskapet stärkt honom och partiet.
 
Socialdemokraterna tappar 1,6 procentenheter till 33,9%. S-kongressen gav därmed inte partiet något ytterligare stöd trots att den beskrevs som en framgång och att man åtminstone signalerade en hög grad av enighet och uppslutning bakom partiledaren. Sett över tiden är den nivån helt i linje med hur det har sett ut sedan april i år då S tappade från de cirka 40% man haft under ett par års tid till cirka 30%.
 
MP ökar något (0,6 procentenheter) till 9,4% och befäster därmed sin position som det tredje största partiet. Man har helt klart stabiliserats på en högre nivå under det senaste halvåret. För V är läget i stort oförändrat (-0,1) 6,4%.
 
För övriga allianspartier är förändringarna små, FP ner 0,4 procentenheter till 7,1%, KD upp 0,1 till 3,8%, C ner 1,0 till 4,5%. KD:s försök att fånga verklighetens folk har så här långt inte alls betalat sig. Även inom C har man förstås anledning att bekymra sig då man nu ligger farligt nära spärren. Just dessa två partier har till del väljare med likartad demografi, äldre människor på landsbygden. Stödrösterna måste därför komma någon annanstans ifrån när läget blir skarpt.
 
SD är åter över spärren (4,4%) men når i nuvarande läge inte någon vågmästarposition. Efter deras uppmärksammade kongress var frågan i vilken riktning stödet skulle gå. I likhet med andra kan vi konstatera att positionen inte försvagades, möjligen tvärtom om då man ökar med 0,7 procentenheter jämfört med oktobermätningen.
 
Ingen av förändringarna är statistiskt signifikant.

Läs mer om undersökningen här.

Läs Expressens rapportering här.

Dela: