Väljarbarometer för juli

Publicerat av
augusti 24, 2011

Demoskops väljarbarometer för juli visar att Alliansen fortfrande behåller ett knappt försprång över oppositionen. Liksom i juni månad är ledningen runt en procent (47,9% för Alliansen mot 46,9% för oppositionen).
 
Moderaterna går framåt med 2,8 procentenheter till 34,9%. För övriga allianskamrater går det däremot trögt. Folkpartiet (6,0%), Kristdemokraterna (3,3%) och Centerpartiet (3,7%) går alla bakåt. Mest dramatisk är situationen för Centerpartiet som i denna mätning hamnar under spärren till Riksdagen.
 
Situationen är liknande bland oppositionspartierna, Socialdemokraterna går framåt medan övriga backar.
Socialdemokraterna går framåt med 3,3 procentenheter till 32,5%, vilket är den högsta nivån sedan maj förra året. Vänsterpartiet (3,8%), Miljöpartiet (10,6%) och Vänsterpartiet (3,8%) går bakåt.
 
Även Sverigedemokraterna backar med 1,7 procentenheter till 4,6% vilket är den lägsta nivån sedan de kom in i Riksdagen.
 
Sedan Juholt tillträdde är det tydligt att det finns ett flöde av väljare från både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna till Socialdemokraterna. Den nygamla socialdemokrati som Håkan Juholt kan sägas representera, med sin nästan anti-etablissemangsmässiga framtoning, lockar missnöjda väljare, ofta män, på landsbygden. Precis den väjarprofil som SD tidigare lyckats att attrahera. Det är därmed uppenbart att Juholt utgör ett stort hot mot SD:s fortsatta expansion. Juholts profilering och hårda retorik appellerar också till vänsterpartiets väljare, däremot för det S längre ifrån den gröna mer liberala väljarbas som finns hos MP.
 
Förändringen för Moderaternas och Socialdemokraterna är statistisk signifikant. Sverigedemokraternas minskning  sedan maj är även den signifikant.
Läs hela undersökningen här.
 
Per Nilsson, opinionsanalytiker

Dela: