SD-väljarnas råd till Jimmie Åkesson

Publicerat av
juli 1, 2015

Sverigedemokraternas väljare har stort förtroende för sin partiledare. Nästan nio av tio, 88%, uppger att de har ett ganska eller mycket stort förtroende för Jimmie Åkesson, vilket är marginellt lägre än förtroendet för Jonas Sjöstedt, Stefan Löfven och Gustav Fridolin bland deras sympatisörer.
Trots att partiets väljarstöd har ökat i en stadig takt, under både denna och slutet av förra mandatperioden, är andelen potentiella väljare relativt liten, 4% av väljarna. Förtroendet för Jimmie Åkesson är i denna grupp också betydligt lägre (56%) än bland dem som idag skulle rösta på partiet, och även i relation till de flesta andra partiledare.
Demoskop Förtroende Jimmie Åkesson
De sverigedemokratiska sympatisörernas vanligaste råd till Jimmie Åkesson är att fortsätta på samma sätt som hittills och att tydliggöra sitt ställningsstagande mot den förda invandringspolitiken, utan att framstå som rasistisk. Andra vanliga råd handlar om att lyfta även andra frågor, bland annat genom att betona att kostnaderna för invandringen tas från välfärden, inte minst från pensionärerna. Många tror också att ett ökat väljarstöd är beroende av att de mer extrema partiföreträdarna rensas bort.
Demoskop Tips till Jimmie Åkesson
Läs hela undersökningen här.
Om undersökningen
Totalt genomfördes 1  530 intervjuer under perioden 22-26 juni 2015. Målgruppen var den svenska röstberättigade allmänheten och undersökningen gjordes i Demoskops OnlinePanel, telefonrekryterad baserat på ett slumpmässigt urval. Resultatet har vägts med avseende på parti, kön och ålder.
För mer information, kontakta Camilla Sandberg, camilla.sandberg@demoskop.se

Dela: