Har någon amerikansk president inte blivit återvald?

Publicerat av
november 2, 2020

Presidenter som inte blivit återvalda

Det amerikanska presidentvalet är på upploppet och även om Biden har ett stabilt övertag i mätningarna nationellt, är det ovanligt att en sittande president inte blir omvald. Det har endast hänt tre gånger de senaste 50 åren. Den gemensamma nämnaren vid dessa tillfällen är en svag ekonomisk utveckling för landet. Landets ekonomi är en mycket viktig fråga för väljarna och under president Trumps tid har ekonomin blomstrat fram till coronapandemin slog klorna i USA. Många amerikaner har fått det bättre under president Trumps ledarskap, samtidigt har fattigdomen brett ut sig. 

Pandemin anses av många dock ligga utanför presidentens kontroll och Trump har haft höga förtroende siffror rörande landets ekonomi nationellt och ännu starkare läge i de viktiga vågmästarstaterna fram till nyligen då det jämnat ut sig. De senaste fyra åren har varit turbulenta under en president som säger vad han tycker, har hårda nypor och av många anses vara ett uppfräschande alternativ till den politiska eliten i Washington. Vilka jämförelser kan man göra med tidigare presidenter som inte blivit återvalda?

gerald-ford

Gerald Ford 1974-1977

Ford var gruppledare för Republikanerna i Representanthuset 1963-1973 och är den enda vice president och president som inte blivit folkligt vald. När president Nixons vice president Spiro Agnew tvingades avgå på grund av skatte- och mutbrott blev Ford vald till vice president av Kongressen. Och när president Nixon något år senare avgick på grund av Watergate-affären blev Ford president. Kort därpå utfärdade president Ford fullständig amnesti för Nixon. Beslutet var ytterst impopulärt och en bidragande orsak till att han förlorade presidentvalet 1976. 

Ett annat skäl till att han inte blev återvald handlar också om att USA  plågades av låg ekonomisk tillväxt i kombination med inflation, så kallad stagflation. 

Företrädare: Nixon / Efterträdare: Carter 

jimmy-carter

Jimmy Carter 1977-1981

Carter hade en bakgrund som jordnötsfarmare och var ganska okänd på den politiska arenan när han valde att ställa upp som presidentkandidat för Demokraterna. Hans kanske mest kända politiska framgång som president var Camp David-avtalen som innebar fred mellan Egypten och Israel.

Däremot hade han flera utrikespolitiska motgångar däribland gisslandramat med amerikanska medborgare på ambassaden i Iran som inkluderade en misslyckad fritagning och Sovjets invasion i Afghanistan. 

Dessutom hade han stora problem med landets ekonomiska utveckling. Presidentperioden inleddes strax efter den första oljekrisen och avslutades med den andra oljekrisen. 

Dessutom fortsatte räntorna att stiga, inflationen att öka och arbetslösheten att stiga. Den ekonomiska utvecklingen var ett viktigt skäl till att han förlorade omvalet.

Företrädare: Ford / Efterträdare: Reagan

bush-sr

George Bush Sr 1989-1993

George Bush Sr var vicepresident under populäre president Ronald Reagan. I presidetvalet 1984 vann de en jordskredsseger med 525 mot 13 elektorsröster. Under sin presidentvalskapanj 1988 lovade Bush Sr att fortsätta den populära ekonomiska politik en och att inte höja skatterna. Det var dock löfte han svek när ekonomin började dala. Bush saknade Reagans karisma och under hans tid blev det egentligen några stora politiska förändringar på hemmaplan.

Det var istället i världspolitiken de stora händelserna inträffade. Presidenttiden kom att präglas av händelser som Berlinmurens fall och Sovjetunionens upplösning. Under president Bush invaderades Panama och president Noriega avsattes. Kuwaitkriget inleddes också med att Irak invaderade landet och hanterades genom operation Desert Shield och Desert Storm där USA stred tillsammans med allierade länder och arabländer. 

På grund av det ökande budgetunderskottet och en dalande ekonomi tvingades presidenten höja skatterna. Det skapade en enorm svekdebatt och betraktas som huvudskälet till att han förlorade omvalet. 

Företrädare: Reagan/ Efterträdare: Clinton 

Dela: