Partiledardebatten i SVT2

Publicerat av
maj 7, 2012

På uppdrag av Expressen genomförde Demoskop en snabbmätning efter partiledardebatten igår kväll. Stefan Löfven hade som ny partiledare mest att bevisa, men var också den som klarade debatten bäst. På frågan hur bra respektive debattör klarade sig på en skala mellan 1-5 blev omdömet för Löfven 3,42 vilket var klart högre än Reinfeldts 3,22. Även Gustaf Fridolin, som måste sägas vara ett relativt oprövat  kort klarade debatten bra och tangerade statsministerns resultat på 3,22.
 
Därefter följer Jan Björklund med 2,86, Jonas Sjöstedt, 2,82 och Göran Hägglund med 2,70.
 
För Annie Lööf gick det betydligt sämre. Hon fick 2,56 och slår därmed nätt och jämnt Jimmie Åkesson på 2,52.
 
Att de som representerar större väljargrupper också har bättre förutsättningar är naturligt. Ett perspektiv på framgången för Löfven är att han klarade sig bättre än Reinfeldt såväl  bland egna väljare (4,47 mot 4,32) som bland dem som stöder det motsatta blocket (2,82 mot 2,51).
 
Resultatet baseras på 428 intervjuer med personer som sett TV-debatten. Undersökningen genomfördes via Demoskops telefonrekryterade Internetpanel. Resultaten har vägts med avseende kön, ålder och partisympatier. Det kan därmed inte sägas vara representativt för tittarna utan snarare för väljare. Antalet intervjuer är något lägre än i våra normala snabbmätningar. Tidpunkten och den begränsade målgruppen sätter sina begränsningar, men det ger en indikation om utfallet.
 
Läs hela undersökningen här.

Dela: