Ny förtroendemätning – alla partiledare

Publicerat av
juli 3, 2012

Förtroendet för Stefan Löfven är nu högre än förtroendet för Fredrik Reinfeldt. Det visar en ny förtroendemätning från Demoskop.

På en skala från 1 till 5, där 1 är mycket litet förtroende och 5 mycket stort förtroende får Stefan Löfven 3,44, samma betyg för Fredrik Reinfeldt är 3,22.

f

Löfvens stora styrka är att han väcker så lite antipati och att han därmed inger förtroende i alla demografiska skikt av befolkningen. Inte ens bland motståndarnas anhängare är förtroendenivåerna påtagligt låga.

f

Det man ska komma ihåg när det gäller Löfven är att förtroendet alltjämt bygger mycket på de intryck han ger snarare än den politik han för. När han väl måste konkretisera politiken och gå i debatter så är det troligt att uppfattningarna även om honom kommer kunna gå i både positiv och negativ riktning, säger Anders Lindholm vd Demoskop.

Bland de egna väljarna är däremot Fredrik Reinfeldt fortfarande i topp, 4.53 jämfört 4.27 bland S-väljarna.

f

Samtliga övriga partiledare ligger långt efter Reinfeldt och Löfven, även om Gustaf Fridolin får en positiv nivå med 3,01. Efter Fridolin följer i tur och ordning Jonas Sjöstedt (2,73), Åsa Romson (2,68), Jan Björklund (2,65), Göran Hägglund (2,54), Annie Lööf (2,39) och Jimmie Åkesson (1,70).

f

De rödgröna oppositionsledare placerar sig därmed före ledarna av de mindre allianspartierna. Det är ett allvarligt förtroendeunderskott för alliansen.

Undersökningen bygger på 2 235 intervjuer genomförd i Demoskops telefonrekryterade internetpanel veckan innan Almedalen, 26-29 juni 2012. Resultatet är vägt på kön, ålder och partisympatier.

 Se hela resultatet av undersökningen här.

Per Nilsson

Head of Public Opinion Analysis

Dela: