En av tre S-väljare vill se Sahlin som statsminister

Publicerat av
september 7, 2009

Endast en av tre (32%) vill se Mona Sahlin som statsminister om oppositionen skulle vinna valet, det visar en ny undersökning som Demoskop har gjort i samarbeta med Expressen.
I någon mening är förstås frågan hypotetisk, då det kommer att vara självklart vilka statsministerkandidaterna är under nuvarande förutsättningar, men resultatet belyser ändå vilket förtroende som finns för respektive partiledare.

Fredrik Reinfeldt har å sin sida stöd av två tredjedelar (67%) av allmänheten, nio av tio (87%) alliansväljare och nästan samtliga (94%) av de egna sympatisörerna.

Bland alliansanhängarna är det mindre än hälften (46%) som stöder Monas Sahlin och bland de egna väljarna är det en knapp majoritet (56%) som vill ha Mona Sahlin. Det är naturligtvis ett ytterst svagt stöd för den person som borde vara den självklara statsministerkandidaten.

Mona Sahlin utmanas av Maria Wetterstrand, som en av fyra (24%) skulle vilja ha som statsminister vid en oppositionsseger. Stödet bland oppositionens väljare är på samma nivå (23%). Däremot har hon ett större stöd bland alliansanhängarna (30%) än Mona Sahlin och även bland egna sympatisörerna (62%).

På fråga vilken socialdemokratisk statsminister man skulle vilja ha är Mona Sahlin inte heller favoritkandidaten bland de socialdemokratiska väljarna. En av tre (32%) vill helst se Margot Wallström, medan 26 procent föredrar Thomas Bodström. Mona Sahlin kommer först på tredjeplats (21%). Endast en av tio (16%) vill se Göran Persson återta statsministerposten.

Läs mer om undersökningen här.

Dela: