Demoskops väljarbarometer för maj

Publicerat av
maj 9, 2013

I Demoskops/Expressens väljarbarometer för maj behåller de rödgröna (47,4%) avståndet till Alliansen (40,8%). Det skiljer nu 6,6 procentenheter mot 6,2 förra månaden.
På partinivå är förändringarna små. Efter att ha tappat fyra månader i rad ökar nu Moderaterna (29,1%) med 1,7 procentenheter. Ökningen sker helt på bekostnad av de mindre Allianspartierna som alla tappar. Folkpartiet (5,5%) backar 1,4 procentenheter, Kristdemokraterna (2,9%) 0,7 och Centerpartiet (3,3%) 0,7. Därmed är vi tillbaka i den, för Alliansen, besvärande situationen att två av partierna åter är under riksdagsspärren.
På den rödgröna sidan har den stora frågan varit hur Omar Mustafa-affären skulle påverka stödet för Socialdemokraterna. Det finns inget som tyder på att det gett någon negativ effekt. S (32,9%) ökar med 0,2 procentenheter vilket innebär att stödet för partiet under det senaste halvåret har varit mycket stabilt och legat mellan 32% och 33%. Vänsterpartiet (5,3%) och Miljöpartiet (9,2%) minskar marginellt, V med 0,6 procentenheter och MP med 0,1.
Sverigedemokraterna (9,9%) ökar med 0,7 procentenheter efter ett tydligt tapp i april.
Värt att notera att andelen osäkra väljare alltjämt är mycket hög (17,8%), vilket indikerar att man har svårt att skilja huvudalternativen åt. Än intressantare är att det finns det finns röster att hämta här och att de osäkra kommer att kunna påverka utvecklingen.
Att den uppmärksammade Omar Mustafa affären inte ger någon opinionsmässig effekt är inte någon överraskning. Många har hävdat att det var taffligt hanterat och att det indikerar stora interna problem. Utifrån väljarnas perspektiv är det dock inte någon stor fråga. Med flera exempel på tveksam intern styrning så kan förstås förtroendet komma att skadas och därmed väljarstödet, men där är vi inte riktigt ännu.
Spekulationerna om en framtida regeringskonstellation blir redan nu allt livligare, men ett rödgrönt alternativ i någon form kräver med all sannolikhet att man når majoritet, och alltså inte bara är större än Alliansen. En sådan situation hade vi i mätningarna för drygt ett år sedan, men när vi närmar oss valet så är den sannolika utvecklingen snarare att det blir jämnare mellan de båda sidorna. Möjligheten att undvika att Sverigedemokraterna får en vågmästarposition ser nu mycket avlägsen ut. Det är lätt att glömma att det är en situation vi redan har i riksdagen, men om de rödgröna istället skulle bli större än Alliansen så förändras spelreglerna.
Diskussionen kring mer eller mindre möjliga samarbeten kommer intensifieras. De mittenaktörer som skulle kunna förändra förutsättningarna – MP, FP, KD, C – uppfattar så här långt fler risker än möjligheter med ett blocköverskridande samarbete. Den enda fråga som inte ställs är vad SD skulle göra vid rödgrön övervikt, men med SD som vågmästare. Kommer de då att fälla en Alliansregering om de inte får ökat inflytande?
Läs hela undersökningen här.
Anders Lindholm, VD Demoskop
 
För att läsa om hur undersökningen gjordes, klicka här.

Dela: