Demoskops väljarbarometer för april i samarbete med Expressen

Publicerat av
april 7, 2008

I blockstriden är gapet nu 13,5 procentenheter, mot 14,5 förra månaden. En lite förändring under månaden, men avståndet mellan blocken har minskat avsevärt sedan årskiftet då det var 19-procentenheter.
Månadens vinnare är m som går framåt med 3 procentenheter till 26,1%.
Liksom tidigare ser det ut som rörelserna mellan m och fp fortsätter. Fp tappar från 8,3% till 6,8%. Generellt är fp det parti som har de största svängningarna, vilket är naturligt då det är näst bästa parti för många. Fp och m appellerar dessutom i stor utsträckning till samma väljare. Det är inget nytt fenomen, men det är särskilt tydligt nu och det handlar bland annat om att de båda partiledarna har sina anhängare i samma läger.
C tappar från 6,3% till 5,0%. Ser inte ut som utspelet om inkomstrelaterat barnbidrag fallit i god jord.
Om svängningarna är stora för fp så är de, liksom tidigare, små för kd, som nu får 3,3%. Man firar nu ettårsjubileum under 4-procentsspärren. Resultaten för kd ger en indikation över stabiliteten i väljarbarometern, dvs när rörelserna i realiteten är små, så blir det också tydligt i opinionsmätningarna.
V går framåt marginellt till 3,9% (3,3%) men ligger alltjämt under spärren. Det är första gången man ligger under 4% två mätningar i rad.
Även förändringen för mp är mycket måttlig. Man får nu stöd av 7,4% (7,7%).
S tappar en procentenhet till 43,4%.
Sd har stabiliserat sig på en nivå runt 2,5% – 3,0%. 3,1% den här gången.
Se Demoskops senaste väljarbarometer genom att klicka på länken nedan: Väljarbarometer Över tid 1998-April-2008

Dela: