Demoskops väljarbarometer december

Publicerat av
december 9, 2008

Oppositionen utökar nu åter försprånget något, från 5,3 till 10,6 procentenheter. Man får stöd av 53,6% mot 43,0% för alliansen.
Framförallt är det nu V som går framåt. Man ökar med 2 procentenheter till 7,7%.
På allianssidan tappar C från 5,4% till 4,0% och Kd från 4,4% till 3,2%.
För övriga partier är förändringarna små:
– S 39,7% (39,1%)
– Mp 6,3% (5,7%)
– M 29,1% (29,0%)
– Fp 6,8% (6,4%)
V når nu sin högsta nivå sedan oktober -04, medan C når sin lägsta nivå sedan maj -06. Ökningen för V är statistiskt signifikant.
Den ökade exponeringen av V efter Sahlins utspel om en möjlig S- och Mp-regering i kombination med en ökande arbetslöshet och behov av välfärdssystem har sannolikt primärt lockat S-sympatisörer på vänsterkanten att istället stödja V.
För C:s del har sannolikt Maud Olofssons utsatta roll som näringsminister spelat en negativ roll när industrin arbetar i motvind. Här finns sannolikt förväntningar på ett mer konkret stöd för industrin.
Regeringen som helhet klarade, i väljarstöd, de initiala faserna i finanskrisen på ett bra sätt. När vi nu går in i en lågkonjunktur kommer även kraven på sysselsättningsåtgärder öka för att man ska vinna väljarnas gunst. Att man lyckas hantera det är nog avgörande för hur riktningen i väljarstödet utvecklas.
Nivåförändringen för S är visserligen odramatisk i förhållande till förra månaden, men med tanke på det stora tappet då och ett troligt flöde till V så förändras ändå profilen på S-väljare. Att S tappat manliga mätningar har tidigare konstaterats i andra mätningar. Den bilden bekräftas här. Man har nu stöd av 35,6% av männen, vilket är endast knappt mer än M som har stöd av 33,4% av de manliga väljarna.
Se senaste väljarbarometern genom att klicka på länken nedan:
Väljarbarometer Över tid 1998-Dec-2008

Dela: