Demoskops senaste väljarbarometer – juli

Publicerat av
juli 23, 2009

För första gången sedan mars leder oppositionen över alliansen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får tillsammans 48,1% mot alliansens 44,2%.
 
Försprånget kan förklaras av att Moderaterna gått bakåt samtidigt som Miljöpartiet gått framåt.
 
Moderaterna står för den största förändringen med ett tapp på 6,4 procentenheter till 26,7%. Moderaternas tapp är intressant mot bakgrund av att förtroendet för Fredrik Reinfeldt är rekord stort. Möjligen indikerar detta att Fredrik Reinfeldts identitet i dagsläget mer är statsministerns än partiledarens, vilket gör att ett ökat stöd för honom per automatik inte leder till ett ökat stöd för partiet.
 
En del av stödet har med stor sannolikhet gått till Folkpartiet som går fram 2,5 procentenheter till 9,1%
 
Miljöpartiet ökar 3,8 procentenheter till 9,3%, vilket är det största väljarstödet hitintills i våra mätningar.
 
Förändringarna för övriga partier är måttliga. Vänsterpartiet 5,5% (+0,3 procentenheter), Kristdemokraterna 3,7% (-1,3 procentenheter), Centern 4,7% (-0,1 procentenheter)
 
Sverige demokraternas ges stöd av 4,0% (-0,5 procentenheter), medan de icke namngivna småpartierna ges 3,7 procentenheter (+1,9 procentenheter). Piratpartiets framgång i Europaparlamentsvalet förefaller således till del slå igenom även här.
 
Två viktiga slag framöver är alliansens förmåga att mobilisera de unga väljarna och oppositionens möjligheter att öka sitt stöd i storstadsområdena. Här har de båda sidorna sina tydligaste problem. Alliansen stöds nu av enbart 23% av de under 30 år och oppositionens stöd i storstad är 38%, varav Socialdemokraterna står för endast 21% (att jämföra med Moderaternas 35%).
 
Moderaternas tapp och Miljöparitets uppgång är statistiskt signifikanta.
 
Väljarbarometer Över tid 1998-Juli2009 .pdf

Dela: