Demoskops senaste väljarbarometer

Publicerat av
februari 10, 2008

Avståndet mellan blocken alltjämt stort (54,9% mot 41,1%), men mindre än i förra månadens rekordnotering. Det skiljer nu 13,8 procentenheter.
På partinivå är förändraingarna, med två undantag, relativt odramatiska. M går tydligt framåt (-4,4 procentenheter) från 20.7% till 25,1%, medan fp går tillbaka (-3,5 procentenheter) från 9,3% till 5,8%. För Björklund är det den lägsta nivån sedan han tillträdde.
Det finns skäl att tro att rörligheten mellan dessa två alternativ nu är särskilt stor. Björklund och Reinfeldt appellerar till samma väljargrupper. Den kampan och eventuella kannibalismen blir intressant att följa. Att m nu går så tydligt framåt kan möjligen vara en effekt av att man nu fick se den första plånbokseffekten av skattesänkningarna. Eventuellt har även den markanta nedgången i samtliga opinionsmätningar förra månaden ha (okey att ta bort?) fått människor att lämna missnöjesyttringarna och istället reflektera över det egna valet.
För kd är det tionde månaden i rad under fyraprocentsspärren (3,9%). Man gå framåt något (0,9 procentenheter), men här tycks utbytet med andra partiers väljare vara mycket begränsat.
Förändringarna i övrigt:
– s -0,7 procentenheter till 43,6%
– v -0,2 procentenheter till 5,6%
– mp -1,8 procentenheter till 5,7%
– c +0,7 procentenheter till 6,3%
Sd når 3,2%, vilket är ny rekordnotering i Demoskops mätningar.
Lite kuriosa i sammanhanget är att fp därmed bara är det tredje största allianspartiet. Det hände även under förra året, men då under Leijonborgs era. Det finns möjligen en symbolisk betydelse i det som, om det håller i sig och bekräftas, kan ha betydelse i de interna styrkeförhållandena.
Ms uppgång och fps tillbakagång är statistiskt säkerställda.
Se resultaten över tid i Demoskops senaste väljarbarometer; Väljarbarometer Över tid 1998-Feb-2008

Dela: