Demoskop tar temperaturen på julen

Publicerat av
december 20, 2013

Är julen en glädjens högtid eller snarare en källa till stress? Demoskop har tagit temperaturen på julstämningen i landet.
Alla tilltalas inte av julfirande, men de allra flesta. 74 procent av de svarande har en positiv inställning till julen. Dessvärre brukar julen som bekant innebära en kombination av både glädje och stress. Är julen värd allt slit? Ja, för de allra flesta är det de positiva delarna av julfirandet som är mest framträdande. 68 procent av de svarande anser att julglädjen dominerar över julstressen.
De flesta är positiva till julen, men vissa grupper är mer positiva än andra. Kvinnor är markant mer positiva än männen. 45 procent av kvinnorna är mycket positiva, vilket kan jämföras med 20 procent av männen. Hemmavarande barn tycks också bidra till att sprida julglädje. I familjer med hemmavarande barn är 45 procent av de svarande mycket positiva till julen. I hem där inga barn bor är 25 procent av de svarande mycket positiva. Mönstren gäller bara var man hittar den största julentusiasmen, någon skillnad i motvilja mot julen syns däremot inte. Vill man hitta de allra största julentusiasterna tycks gruppen kvinnor med hemmavarande barn vara god jaktmark.
Vad är det svenska barn önskar sig mest av allt? När Sven Melander ställde frågan till lilla Anna i en klassisk tv-sketch fick han först svaret ”en docka”, men lyckades till slut klämma fram ett ”fred på jorden” ur barnet. Men önskningar är en sak, faktiska julklappar är en annan. Demoskop har ställt en öppen fråga om vilken julklapp man har blivit mest glad för.
Ett övergripande mönster är att svaren berör barn, ibland som givare men oftast som mottagare. Den bästa julklappen får man som barn. Vad den består av är däremot synnerligen skiftande och bjuder på allt från barnteckningar till presenter i mångmiljonklassen.
Vissa svar är dock återkommande. I topp fem återfinns tåg på femte plats, dockor och bilar på delad fjärde plats och böcker på tredje plats. Två typer av svar utgör en tydlig toppduo. På andra plats återfinns svar som relaterar till kärlek, gemenskap och omtanke (7 procent av svaren). Kärlekssvaren blir dock slagna av vinnaren i denna mätning: resor och upplevelser (8 procent av svaren).
Slutsatsen blir att det inte tycks finnas något säkert kort för den som vill ge den där bästa julklappen någonsin. Men om man ska chansa så ligger kramar och omtanke bra till, men ännu hellre en ordentlig spa-weekend. Det är oklart hur många barn som har det på önskelistan.
Julklappar
Läs hela undersökningen här.
Om undersökningen

  • Målgrupp: Den svenska allmänheten
  • Undersökningsperiod: 16 – 18 december 2013.
  • Metod och urval: Internetintervjuer i Demoskops telefonrekryterade Onlinepanel.
  • Antal genomförda intervjuer: 1 065.
  • Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval.
Dela: