Boprisindikatorn i april

Publicerat av
april 14, 2008

I samarbete med SEB genomför Demoskop varje månad sedan 2003 en mätning i syfte kartlägga allmänhetens bild av hur villa- och bostadsrättspriserna kommer att utvecklas framöver. Undersökningen mäter också huruvida man planerar att binda sina rörliga räntor, i de fall man har några,  inom kort eller inte.
Demoskops och SEBs Boprisindikator är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.
Indikatorn ligger i aprilmätningen på plus 18, en uppgång med 10 enheter sedan förra månaden. 42% tror på stigande bostadspriser medan 24% tror på fallande priser.
Det är fortsatt en rekordlåg andel (4%) som tror att de kommer att binda sina rörliga räntor närmaste framtiden.
Hushållen tror att riksbankens reporänta ligger runt 4,5% om ett år, vilket är 0,25 procentenheter högre än idag och samma förväntingar som för en månad sedan (se grafik nedan).
SEB:s privatekonom Gunilla Nyström säger bla i deras pressmeddelande kring den senaste mätningen:
” Kombinationen av fortsatt stark arbetsmarknad, börsuppgång under senaste månaden och lägre fastighetsskatt i tillväxtområden får sannolikt hushållen att se mer positivt på bostadsmarknaden.”
” Hushållen tror inte att reporäntan blir så mycket högre och ser därför inte något skäl till att binda mer av lånen.”
” Hushållen tror att Riksbanken kommer att behöva höja en gång till och ligger därmed högre i sina ränteförväntningar än såväl Riksbanken som de flesta andra bedömare. Skillnaden kan bero på att omvärldsbevakare ser mer av annalkande svagare konjunktur än vad hushållen just nu känner av i sin vardag.”
Se hela rapporten genom att klicka på länken nedan: Boprisindikatorn 10 april
Demoskops och SEBs undersökning genomförs månatligen inom ramen för Demoskops telefonomnibus och baserar sig 1.000 intervjuer med ett slumpmässigt urval av den svenska allmänheten.

Dela: