Almedalsmätningen: 5 av 10 tror att KD åker ur riksdagen nästa val

Publicerat av
juli 8, 2012

Inför Almedalsveckan har Demoskop intervjuat 2 235 personer om bilden av partiledarna och partierna. Varje dag publicerar vi en fråga som rör det parti vars partiledare talar på kvällen. Idag är det Kristdemokraternas dag med Göran Hägglund som talare.
Att Kristdemokraterna i väljarbarometrar får under fyra procent är inte ovanligt och det är välkänt att partiet får ett extra stöd i form av stödröster när valet kommer. Men situationen just nu kan beskrivas som mer allvarlig än på länge. I Demoskops väljarbarometer för juni nådde Kristdemokraterna endast 2,4%, vilket är den lägsta nivån hittills. Möjligen börjar partiet nå en nivå där även stödröstare börjar tvivla på värdet av att lägga sin röst på Kristdemokraterna. Om partiet åker ur riksdagen så är rösten bortkastad.
Mot bakgrund av det ställdes frågan: ”Tror du att Kristdemokraterna kommer åka ur riksdagen vid nästa riksdagsval 2014?”. Lite mer än hälften av de tillfrågade (52%) tror att Kristdemokraterna åker ur riksdagen. Tvivlen på partiet är stora såväl bland alliansanhängare (36%) som bland sympatisörer till de rödgröna partierna (66%).

Dela: