Stockholm
Mäster Samuelsgatan 17SE-111 44 Stockholm
Göteborg
Drottninggatan 22411 14 Göteborg
Alliansen (40,0%) är alltjämt i en knapp ledning före de rödgröna (38,9%). C (12,8%, -0,8 procentenheter) tappar något efter att tidigare ha ökat fem månader i rad. Efter bottennoteringen i mars förefaller M (18,0%, +0,2) nu ha stabiliserats runt 18 procent. L (5,5%, -0,5) tappar något, medan KD (3,7%, +0,9) går framåt. På den rödgröna sidan ökar stödet för S (27,8%, +1,6), medan MP (4,6%, -1,1) och V (6,6%, -0,8) backar. FI (3,3%, -1,5) når sin hittills högsta nivå.
I Demoskops första mätning sedan terrordådet i Stockholm blir väljarrörelserna ytterst måttliga. Även om dådet skakade om Sverige, finns ingen antydan om att det har lett till några dramatiska väljarrörelser. Lag, ordning och trygghet har över tiden vuxit i betydelse, men bland väljarna finns ingen tendens att den betonas mer strax efter dådet. Däremot uppfattas migrationsfrågan som viktigare.
Under perioden har också regeringen lagt fram sin budget. Det är vanligt med föreställningar om att den gör tydligt avtryck bland väljarna. Så är dock sällan fallet, och inte heller den här gången finns skäl att tro att haft något större opinionspåverkan.
Om C alltmer har kommit att framstå som en utmanare av M inom Alliansen så har den utvecklingen, åtminstone tillfälligt, kommit av sig. Efter det tidigare dramatiska fallet har M nu fått lite mer fast mark under fötterna, men man ligger alltjämt 5,3 procentenheter under valresultatet, vilket är den största nedgången av samtliga partier.
S är tillbaka på samma notering som i mars. Stefan Löfven hyllades för hanteringen av terrordådet och sannolikt finns i den situationen även ett behov av att sluta upp bakom statsministern, vilket på marginalen kan bidra till att stärka stödet för partiet.
Efter att i långa perioder tävlat om samma väljare har de två största partierna, efter dramatiska väljarförflyttningar, nu snarare två vitt skilda väljarbaser där M är starka bland unga i stortstad och S bland äldre utanför storstäderna. Det finns alltjämt ingen antydan om att något av partierna kommer att kunna samla brett.
Kräftgången för MP fortsätter och partiet är inte på något sätt på säker mark inför valet 2018. Läckaget sker i flera riktningar. Inte minst till C, men också till S, V och FI. De kvarvarande väljarna har inte någon stark identifikation med partiet och hotet kommer från vitt skilda håll, vilket gör det svårt att hitta en gångbar strategi. Bland kvarvarande MP-sympatisörer eller potentiella väljare finns inte heller något som talar för att den senaste kappvändningen kring fotboja stärker partiet. Partiets tidigare position som ett ungdomligt storstadsparti blir nu allt mindre tydlig. Kort sagt har MP en mycket besvärlig resa fram till valet.
Månadens klart intressantaste notering är stödet för FI. Med en nivå på strax under fyra procent skickas signaler om att partiet är valbart och har en god chans att nå riksdagsstatus. Det i sig kan leda till ytterligare mobilisering som räcker hela vägen. Det naturliga tillflödet till FI kommer från V och MP, men det finns ett visst flöde även från L. FI:s framgångar ökar allvarligt risken för att MP ska tappa sin riksdagsstatus.
SD:s position efter terrordådet är intressant. Det ökade fokuset på migrationsfrågan skulle potentiellt kunna stärka partiet. Det starka budskapet om sammanhållning talar snarare i motsatt riktning. SD bibehåller en stark position, som i stunden inte tycks ha påverkats av dådet.
Anders Lindholm,
VD Demoskop
Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten
Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)
Undersökningsperiod: 24 april – 3 maj 2017.
Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.
Antal genomförda intervjuer: 1 250.
Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.
Beställare: Expressen.
Mätinstitut: Demoskop.
Statistisk säkerhet: FI ökning är statiskt säkerställd
Opinionsanalys, politiska processer, public affairs, livsstil, vanor, värderingar
Telefon: +46 735 22 55 36
E-post anders.lindholm@demoskop.se
Fler medarbetare »