Demoskop

  • Startsida
  • Om Demoskop
  • Vad vi gör
  • Vår expertis
  • Aktuellt
  • Demoskopbloggen
  • Kontakt
  • Pressrum
  • Logga in
  • In English
Följ Demoskop
Meny
     
  • Boprisindikatorn februari 2019 »
  • Väljarbarometern februari 2019 »
  • Guide för digital annonsering »
  • Boprisindikatorn januari 2019 »
  • Väljarbarometern januari 2019 »

Boprisindikatorn februari

Hushållens boprisförväntningar vänder uppåt igen

Boprisindikatorn vänder upp i februari.

Läs mer »

Väljarbarometern februari

Lägsta L-stödet någonsin i Demoskops väljarbarometer

I Expressen/Demoskops väljarbarometer för februari samlar de rödgröna partierna 40,7 procent (-1,4).

Läs mer »

Expertteam Mediekvalité släpper digital guide

Expertteam släpper guide för digital annonsering

Expertteam Mediekvalité har arbetat fram en guide för att öka kunskapen om digital annonsering.

Läs mer »

Boprisindikatorn januari

Hushållens boprisförväntningar fortsätter att falla

Boprisindikator fortsätter att sjunka i januari.

Läs mer »

Väljarbarometern januari

Uppåt för S och KD

Sedan valet är förändringarna alltjämt små. De borgerliga partierna backar något.

Läs mer »

Jämnt mellan blocken - men skakigt i Alliansen


5 april, 2018

De rödgröna (39,8%) tappar något i opinionen, medan Alliansen (39,0%) ökar. Förändringarna är små och de rödgröna behåller en knapp (0,8 procentenheter) ledning. För de enskilda partierna finns emellertid ett större mått av dramatik. S (25,9%) backar 1,3 procentenheter och får sitt lägsta stöd sedan december 2016. Än värre är utvecklingen för L (4,0%) som nu tappar 1,1 procentenheter och når sin sämsta nivå sedan juni 2002. Såväl V (8,7%, +0,2) som MP (5,2%, +0,6) ökar sitt stöd marginellt. I positiv riktning rör sig även M (22,2%, +0,4), C (9,5%, +1,6) och SD (18,8%, +0,2).

april 201822,24,09,53,35,225,98,718,81,339,039,8
mars 201821,85,17,93,34,627,28,518,61,838,140,3
förändring0,4-1,11,60,00,6-1,30,20,2-0,50,9-0,5

Månadens enskilt största förändringar är tappet för S och uppgången för C. Ingen förändring är emellertid statistiskt signifikant sedan marsmätningen.

Andelen osäkra var 12,1 procent.

Stödet för S ligger nu markant under utfallet i valet 2014. Under månaden har Löfven både hunnit besöka president Trump i USA och påtalat att Alliansen under den senaste mandatperioden inte var tillräckligt tuffa i sin migrationspolitik. Inget av detta förefaller ha gynnat S opinionsmässigt. Att sjukvårdsfrågan nu seglat upp som den enskilt viktigaste frågan borde gynna S. Å andra sidan är alltjämt invandringsfrågan också högt prioriterad, vilket främst gagnar SD, medan fokuset på lag och ordning i första hand stärker M. Det är också problematiskt för S att statsministern och ledaren för det största partiet inte är den partiledare som åtnjuter det största förtroendet. Löfvens förtroende är något under nivån för Ulf Kristersson, men strax före Lööf, vars parti samlar mindre än häften så många väljare som S.

För M avstannade opinionsframgångarna tydligt under förra månaden. Att man nu inte tappar ytterligare utan bibehåller, och till del stärker, positionen är sannolikt psykologiskt viktigt inom partiet. Man har gått från ett avstånd till S på 14,9 procentenheter i oktober till endast 3,7 procentenheter nu. Under hösten var man vid något enstaka tillfälle opinionsmässigt det tredje största partiet efter S och SD. Nu öppnar sig snarare möjligheten att kunna utmana som största parti. I kampen mellan S och M har M nu ett försteg i storstad, bland högutbildande och bland yngre. S är starkare i andra grupper och är markant före i den äldsta gruppen.

Att det nu inte bara är ett, utan två partier, som på allvar dras in problematiken kring fyraprocentsnivån är förstås ett allvarligt problem på allianssidan. Dessa två partier, L och KD, har dessutom mycket små förutsättningar att attrahera väljare utanför blocket, varför man är hänvisad till strömmarna inom Alliansen. Det bäddar för mer eller mindre dramatiska utspel och ytterligare kannibalism inom blocket. Inget av partierna har något tydligt sakfrågeägarskap. L har, som brukligt, sin starkaste position i skolfrågan, men positionen är för svag och frågan för lågt prioriterad för att generera ett bredare stöd för L. KD:s  starkaste fråga är äldreomsorgen, men partiet har inte någon särställning i frågan.

L och KD har, i likhet med det tredje partiet nära spärren, MP, en mycket låg väljarlojalitet sedan valet 2014. Det är för L:s del en relativt vanlig situation, men då brukar tappet av väljare också kompenseras med ett tillskott från de andra allianspartierna. Den här gången har utflödet varit tydligt till både M och C, medan tillströmningen varit mycket blygsam.

Anders Lindholm

CEO

Opinionsanalys, politiska processer, public affairs, livsstil, vanor, värderingar

Telefon: +46 735 22 55 36

E-post anders.lindholm@demoskop.se

Fler medarbetare »

Relaterade artiklar: Väljarbarometern mars 2018

Faktaruta

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 27 mars – 4 april 2018.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer bland slumpmässigt tillfrågade besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade  webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, s.k. självrekrytering, är inte möjligt.

Antal genomförda intervjuer: 1 600 intervjuer varav 1000 per telefon och 600 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Relaterade artiklar: Hur genomförs en väljarbarometer?

Kontakta Demoskop
Demoskop AB
Mäster Samuelsgatan 17
SE-111 44 Stockholm
Vår växel har öppet mån-fre 8.30-17.
Telefon: +46 (0)8-506 455 00
E-post: info@demoskop.se

Följ Demoskop
Integritetspolicy

© Demoskop AB 2019
Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du att cookies används. OkLäs mer