Demoskop

  • Startsida
  • Om Demoskop
  • Vad vi gör
  • Vår expertis
  • Aktuellt
  • Demoskopbloggen
  • Kontakt
  • Pressrum
  • Logga in
  • In English
Följ Demoskop
Meny
      
  • Väljarbarometer november 2019 »
  • Demoskop skriver om metodfrågor på DN Debatt »
  • Boprisindikator november 2019 »
  • Youtube Works 2019 »
  • Väljarbarometern maj 2019 »
  • Boprisindikatorn april 2019 »

Väljarbarometer november

Sverigedemokraterna största parti i väljarbarometern

I Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer för november 2019 ökar Sverigedemokraterna på nytt och går upp på en ny högstanivå i mätningarna.

Läs mer »

Metodfrågor på DN Debatt

Demoskop skriver om metodfrågor på DN Debatt

Demoskop skriver idag på DN Debatt om metodfrågor och varför vi överger telefon i vår väljarbarometer.

Läs mer »

Boprisindikator november

Hushållens förväntningar på bostadspriserna backar

Boprisindikator sjunker jämfört med föregående månad.

Läs mer »

Youtube Works

Hushållen tror alltmer på stigande bostadspriser

Demoskop på plats för att fira vinnarna av Youtube Works

Läs mer »

Väljarbarometern maj

Moderaterna backar

Moderaterna backar till Kinberg Batras lägsta nivå

Läs mer »

Boprisindikatorn april

Hushållen tror alltmer på stigande bostadspriser

Boprisindikatorn stiger i april

Läs mer »

Centerpartiet på sin högsta nivå sedan 2006

9 juli, 2016

I Expressen/Demoskops väljarbarometer för juli backar de rödgröna partierna marginellt och samlar 38,3 procent (-0,3) i mätningen. Samtidigt ökar stödet för allianspartierna till 41,7 procent (+1,4). Därmed behåller allianspartiernas det opinionsövertag som de haft mot de rödgröna under året och ökar i juli avståndet från 1,7 till 3,4 procentenheter.

juli 201624,75,77,93,34,826,07,616,82,241,738,3
juni 201624,75,16,93,55,326,46,917,42,340,338,6
förändring0,00,61,0-0,2-0,5-0,40,7-0,6-0,11,4-0,3
Diff val 20141,40,31,8-1,3-2,1-5,01,93,9-0,92,3-5,3

På den rödgröna sidan noteras en liten nedgång för Socialdemokraterna från juni, och partiet får denna månad 26,0 procent (-0,4). Sett över de senaste månaderna ser Socialdemokraterna ut att ha bromsat upp den opinionsdipp som skakade partiet under vårvintern. Det är bland medelålders och äldre väljare som det syns en återhämnting. Bland väljare under 30 år har partiet fortsatt att försvagas. Vänsterpartiet gör en uppgång i mätningen och samlar 7,6 procent (+0,7). Miljöpartiet backar i julimätningen och noteras nu till 4,8 procent (-0,5). Det är den lägsta noteringen för Miljöpartiet sedan oktober 2008. De senaste månaderna har partiet haft nedgångar bland barnfamiljer och väljare i åldersspannet 30-54 år medan stödet bland de yngre väljarna sett ut att ha legat intakt.

På oppositionssidan får Moderaterna oförändrade 24,7 procent (+/- 0,0). Partiets återhämtning i opinionen under vårvintern har mattats av. Liberalerna gör en uppgång från junimätningen och får nu 5,7 procent (+0,6). Kristdemokraterna backar marginellt till 3,3 procent (-0,2). Det har nu gått ett år sedan partiet senast låg över fyra procent. Det är ett besvärligt läge för Kristdemokraterna, men följer samtidigt det mönster av låga mellanvalsnivåer som noterades för partiet under förra mandatperioden.  Centerpartiet ökar i julimätningen till 7,9 procent (+1,0), vilket är den högsta nivån för partiet sedan december 2006. Partiets uppåttrend är tydligare bland kvinnor och bland väljare under 30 år.

Sverigedemokraterna tappar större delen av uppgången i juni och noteras nu till 16,8 procent (-0,6). Tidigare växte partiet i synnerhet snabbt bland pensionärer, men under det senaste dryga halvåret har den trenden kastats om. Här tycks väljare återvända till i första hand Moderaterna och Socialdemokraterna, som tidigare gjort betydande förluster till Sverigedemokraterna i den gruppen.

Feministiskt initiativ får 2,2 procent i juli (-0,1).  Övriga partier samlar 1,0 procent (-0,4). Andelen osäkra uppgår till 11,2 procent (+0,6).

  • Med halva mandatperioden avverkad ligger nu regeringspartierna 7,1 procentenheter under sitt valresultat. Det är normalt att regeringsinnehav tär på opinionsstödet, men det här är en ordentlig uppförsbacke. Socialdemokraterna ser ut att ha lyckats häva dykningen under vårvintern, men för Miljöpartiets del syns ingen ljusning. De betalar ett väldigt högt pris för sin plats i regeringen nu, med stora sakpolitiska nederlag och den svekdebatt som följer.
  • Genom sin omkastade migrationspolitik har Moderaterna lyckats stoppa de stora väljarförlusterna till Sverigedemokraterna. I första hand bland de äldre har partiet lyckats återfå förlorade väljare. Men nu tycks det plana ut, och det blir förmodligen gradvis svårare att återerövra fler av de som tappats.
  • På båda sidor om blockgränsen syns nu intressanta spänningar. Centerpartiet har gjort opinionsframgångar genom en mycket tydlig marknadsliberalt grundad opposition mot den skärpta migrationspolitiken. Även om en majoritet av väljarna stöder skärpningarna finns ändå en betydande minoritet som motsätter sig den och som låter frågan påverka sitt partival. Här ser Centerpartiet ut att kunna fånga väljare. Att partiet går framåt i opinionen stärker rimligen förtroendet och beslutsamheten för partiets linje. Sakpolitiskt kolliderar man med Moderaternas kursomläggning. Eftersom migrationsfrågan blir betydelsefull för båda partiernas väljarstöd lär det bli en särskilt svår fråga att hantera inför ett eventuellt regeringssamarbete.
  • Även bland de rödgröna partierna finns liknande slitningar. Skillnaden i opinionsutvecklingen mellan Miljöpartiet och Vänsterpartiet illustrerar priset som Miljöpartiet betalar för platsen i regeringen. Det har blivit en svit av allt smärtsammare eftergifter. I takt med att nästa riksdagsval börjar närma sig ökar rimligen nervositeten över de låga siffrorna, och frågan uppstår om det finns någon bortre gräns för vad partiet kan låta regeringsinnehavet kosta.
  • Sverigedemokraterna planade ut i opinionen och började till och med backa under en period då deras kärnfråga legat överst på dagordningen. Socialdemokraternas och kanske i synnerhet Moderaternas nya sätt att ta i migrationsfrågan gör det svårt för Sverigedemokraterna att fylla samma politiska lucka som tidigare. När andra partier närmar sig Sd sakpolitiskt är det tänkbart att partiet därför svarar genom att skärpa sin profil ytterligare i migrations- och ordningsfrågor.

Peter Santesson, Chef för opinionsanalys
Demoskop


Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 28 juni – 5 juli 2016.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 250.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Detaljerad metodinformation om väljarbarometern

Peter Santesson

Head of Public Opinion Analysis / PhD

Opinions- och väljaranalys, samhällsanalys, attityd- och värderingsfrågor

Telefon: +46 735 22 55 55

E-post peter.santesson@demoskop.se

Fler medarbetare »

Läs mer om väljarbarometern

Kontakta Demoskop
Demoskop AB

Stockholm

Mäster Samuelsgatan 17
SE-111 44 Stockholm

Göteborg

Drottninggatan 22
411 14 Göteborg
Vår växel har öppet mån-fre 8.30-17.
Telefon: +46 (0)8-506 455 00
E-post: info@demoskop.se

Följ Demoskop
Integritetspolicy

© Demoskop AB 2019
Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du att cookies används. OkLäs mer