2020 – Ja, vad säger man om detta år?

Publicerat av
december 21, 2020

Ett konstigt, abnormt år som i grunden förändrade våra arbetssätt och kommunikationsvanor.

För mig kom nog insikten att detta skulle bli ett annorlunda år i samband med en planerad resa i mars med familjen till Sydkorea. Detta var en resa vi hade bokat sedan länge. Vi hade planerat varje dag utifrån vad vi skulle se/besöka och vi var alla glatt förväntansfulla inför detta äventyr!

Nån gång i Januari minns jag att min fru vid middagsbordet tog upp det faktum att det tydligen dykt upp nån konstig influensa i Kina som snabbt spred sig i Asien. Min spontana reaktion var total förnekelse. Inte ska en influensa få hindra oss från att genomföra denna resa vi har sett fram emot så länge, jag menar, hur farlig kan en influensa vara?

Jag blev snart varse att detta inte var en vanlig influensa och istället för att upptäcka Sydkorea fann jag mig i evighetslånga telefonköer/mailkonversationer till resebolaget för att försöka få igen våra biljettpengar.

Snabbt förändrades även jobbsituationen. Kunder började jobba hemma och möten och presentationer förflyttades från mötesrummen till dataskärmen. Från att tidigare varit bökiga undantagsfall blev det nu standard att hålla möten digitalt och plattformar som Teams och Zoom blev plötsligt vardag.

Denna digitala transformation skedde inte utan humorinslag, kamerainställningar som dolde huvudet, diskussionsinlägg med muteknappen på, förvirrade ”handuppräckningar” under möten, hackande internetuppkopplingar som alltid la av vid det mest kritiska ögonblicket känner väl vi alla igen men nånstans satt vi alla i samma båt.

”Nature finds a way” är ett klassiskt filmcitat som kan sägas representera detta år ganska väl.

Vi lärde oss att utnyttja de fördelar som ändå finns via de nya mötesformaten som tex:

  • Alla kunde vara med (givet att ens uppkoppling funkade). Fast på tåget eller trasig bil var inte en faktor längre.
  • De personer som i vanliga fall kunde känna en tveksamhet inför att i ett fullt mötesrum höja sin röst fann kanske det lättare att bidra till diskussionen i det digitala forumet.
  • Då alla satt vid sin dator/mobil blev övriga gemensamma filer/data mer lättillgängliga.

Kontentan är att det har funkat, och det kommer att fungera ännu bättre under 2021! Det vi har lärt oss under detta år tror jag kommer underlätta för oss framåt, oavsett hur covid utvecklar sig. Jag hoppas bara att vi snart kan få träffas mer IRL, det är roligare så.

Och Sydkorea då? Fortfarande lika aktuell, så fort pandemin försvinner åker vi!

Med dessa tankar vill jag önska alla en God Jul och ett riktigt gott nytt år!

Dela: